– Da jeg startet, hadde de fleste pasientene tungt fysisk arbeid. Det var 50-60-åringer som hadde jobbet siden de var 15 år, eller damer som dag etter dag gikk krokbøyd i ammoniakklukt og plukket egg i hønsehus, forteller Kjell Bekkedal.

Før helgen hadde den erfarne fysioterapeuten sin siste arbeidsdag ved Løten Fysioterapi. Nå skrider Bekkedal inn i pensjonistenes rekker, 67 år gammel. 

I løpet av hans tid i yrket, har jobben forandret seg mye. Fra å hjelpe folk med kropper utslitt av hardt fysisk arbeid, har han de senere årene hatt en ganske annerledes pasientgruppe.

– Før jobbet man til hofta var utslitt, så satte man seg i en stol. Nå kommer eldre som vil holde helsa ved like når de er 90 år også. Der har det skjedd en stor endring, sier Bekkedal.

1.600 pasienter siden 1999

Den nybakte pensjonisten legger ikke skjul på at det blir vemodig å låse seg ut fra kontoret ved instituttet på baksiden av Mega-bygningen, men han sier at han gir seg i arbeidslivet mens leken er god. Kollegene, seks andre fysioterapeuter og instituttets sekretær, har feiret ham med hyttetur til Trysil. 

Siste arbeidsdag, torsdag, kom et renn av pasienter bort og takket for god hjelp opp gjennom årene. Siden 1999, da datamaskinen gjorde inntog på Bekkedals kontor, har han hatt 1.600 pasienter. Da hadde han allerede jobbet i nesten to tiår. Bekkedal forteller at han har pasienter han har fulgt mer eller mindre sporadisk gjennom 30 år, og han har faktisk hatt tre generasjoner fra én og samme familie til behandling.

– Kjell har gjort en kjempeinnsats for helsa i Løten. Det er forferdelig at han skal slutte. Det blir et hulrom det er vanskelig å fylle, sier kollega Are Blindheim.

Bekkedal erstattes ved at Hege Bagsjøberget trapper opp i 100 prosent stilling, og Nina Haarseth er nytilsatt ved instituttet i halv stilling.

FRA SLITASJE TIL STRESS

Da Bekkedal begynte som fysioterapeut i Løten, jobbet han ved Barflo fysikalske institutt, som holdt til i den gamle brannstasjonen. Dagens lokaler i Mega-bygningen er rimelig annerledes, mye fordi det i dag er langt mer fokus på opptrening og å ha en mer aktiv tilnærming til kroppslige problemer.

– Treningsrommet vi hadde da jeg startet, var like stort som kontoret mitt er nå, mimrer Bekkedal.

Og i tillegg til eldre som gjerne vil være i fin form som 90-åringer, har også en annen pasientgruppe gjort sitt inntog de senere årene: nemlig de som kjenner på stress, og som dette setter seg i kroppen hos. Også kunnskapsmessig har fysioterapien gjennomgått en stor forvandling.

– Kropp er kropp, men kunnskapen om hva som påvirker kroppen, har økt betraktelig, sier kollega Blindheim.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.