I nyttårstalen trakk statsminister Erna Solberg fram mat til institusjonsbeboere. Flere sykehjem har begynt å servere middag senere på dagen. Dette har vist seg å ha positiv effekt for eldre som har trengt å gå opp i vekt.

Ved helsetunet i Løten vurderer de nå å flytte middagen fra klokka 13.30 til senere. Det var NRK som først omtalte saken. En sånn løsning sier flere av beboerne at de godt kunne tenke seg.

– Maten her er veldig god. Kjempegod. Men hvis det er mulighet for det, kunne jeg godt tenke meg middag senere på dagen, sånn ved halv fire-tida. Det var da jeg lagde middag selv, sier Solveig Nerkvern over en tallerken med kjøttpudding, poteter og grønnsaker.

INNFØRTE EKSTRA KVELDSMAT

Hun sier at hun slett ikke er misfornøyd med dagens ordning, men hvis muligheten finnes, spiser hun gjerne middag senere. Det gjør Karen Larsen også.

– Men maten her kan ingen klage på. Den er jeg veldig fornøyd med. Den er nytilberedt, sier Larsen.

Kjøkkensjef Lise Solli Bakke er positiv til tiltaket med senere middager. Hun forteller at de ved helsetunet begynte å lufte dette før jul. Så langt har de funnet andre løsninger for å sørge for god ernæring.

– Vi har innført en ekstra kveldsmat. Det har fungert bra, sier Bakke, men legger til at hun har pratet med brukere som synes senere middag høres bra ut.

Mellom frokosten, middagen, kveldsmaten og ekstra-kveldsmaten har beboerne tilbud om mange små mellommåltider med blant annet kaffe og frukt. Og skulle noen ha behov for litt nattmat, står brødskiver klare.

– Våkner du om natta, får du tilbud om litt mat. Det er førstevalg istedenfor tabletter. Da roer mange seg, forteller leder ved helsetunet Svanhild Bysveen.

POSITIV TIL ENDRINGER

Lederen forteller at de så langt ikke har sett noen grunn til å endre middagstida. Alle beboerne kartlegges ernæringsmessig og veies minst en gang i måneden.

– Men er det en generell oppfatning av at 13.30 er for tidlig, og at det er mye å hente ved å forskyve middagen to timer, er vi positive til å gjøre endringer. Vi kjører en prosess på dette nå.

I høst ble Løten helsetun kåret som en av de fem beste alder- og sykehjemmene her i landet på middagsmat i konkurransen Gylne måltidsøyeblikk.

– Vi har prioritert å ha eget kjøkken. Det hadde alle disse fem. For oss er det viktig å videreføre, sier Bysveen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.