– Elendig, er svaret Roy Aaseth fra Ådalsbruk gir på spørsmål om hva han synes om våren vi har hatt i år.

– Men vi får håpe det blir bedre snart, legger han til.

Aaseth er i full gang med å kappe ved for de kommende vintrene i hagen på Ådalsbruk. Iført kjeledress stabler han hagen full av sekker med bjørkeved. Vedskålen nærmer seg tom etter vinteren, men fortsatt er ikke siste kubbe fyrt opp for sesongen. Mai har vært en uvanlig frisk måned så langt i år.

– I år fyrer jeg fortsatt for å få opp varmen inne. Jeg kan ikke sitte ved ovnen å fryse, smiler Aaseth.

Kaldeste på 38 år

Snart er han ferdig med å kløyve 12 kubikk med bjørkeved, som han presiserer er til eget bruk. Forhåpentligvis vil været også bli varmere, så den nykappede veden kan få ligge i ro og tørke gjennom sommeren før den går i ovnen.

– Jeg skal bli ferdig og få pyntet opp igjen til 17. mai. Det rekker jeg. Hvis været holder seg, sier han.

HAs værekspert Eiliv Sandberg forteller at det slett ikke er vanlig at det er så kaldt på denne tiden av året.

– Den lave temperaturen gjennom ei hel uke er høyst uvanlig for å si det mildt, sier han.

Han har sett på perioden fra søndag og fram til fredag denne uken. Sandberg har gått gjennom temperaturene helt tilbake til 1960-tallet.

– I 2014 var den samme perioden omtrent like kald som nå. Ellers må vi tilbake til 1979, altså 38 år tilbake, for å finne noe i nærheten, sier Sandberg.

Byr på problemer

Han sier at gjennomsnittstemperaturen de siste dagene har vært fire grader under hva som er normalt.

– Og det er veldig mye, fastslår han, og legger til at de som har hus fra 1970-tallet normalt slutter å fyre denne uken i året.

– Men jeg fyrer fortsatt opp hver eneste morgen, legger han til.

At våren blir satt på vent som nå, byr på flere problemer både for vannstanden i Mjøsa og for mennesker og dyr.

– Og selv om vi har fått nedbør, må det bli betydelig varmere for å få Mjøsa til å stige så det monner, sier Sandberg, som sier at snødybden på fjellet fortsatt stiger.

Allikevel er det håp i sikte, skal vi tro Sandberg.

– Men nå har det snudd, og om vi ikke får sommervarme så tror jeg faktisk vi får en fin 17. mai.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.