Det var ikke hvem som helst som i helga ble klappet fram som ny nestleder i AUF.

Ina Rangønes Libak, som er oppvokst i Løten var nemlig blant ungdommene som befant seg på Utøya 22. juli 2011. Den dagen Anders Behring Breivik angrep øya og drepte 69 unge og uskyldige AUF-ere.

Ina kunne fort blitt et av ofrene den fatale dagen, men overlevde til tross for at hun ble skutt fire ganger fra kloss hold mens hun gjemte seg bak et piano sammen med flere andre i kafébygget. Flere andre som ikke klarte seg.

Rørte alle

Ina gjorde et enormt inntrykk da hun måtte vitne om det hele under straffesaken i 2012. Til tross for det hun hadde opplevd, viste hun livslyst, og maktet å få retten både til å smile og le ved flere anledninger. Eller som HAs rettskommentator Halvard Berget skrev i sin rørende skildring fra rettssal 250:

«Takk, Ina, for det vakre smilet, og livet».

Vil helst snakke politikk

Selv ønsker ikke Ina å prate for mye personlig om det som skjedde på Utøya, og når hun får spørsmålet om hun reflekterer over at hun fem år etter det skjedde, blir valgt til nestleder i ungdomspartiet som ble angripe, svarer hun slik:

– Det har føltes veldig meningsfylt at vi har fortsatt etterpå og ikke har latt oss skremme. Det som skjedde preger oss fortsatt, men det er samtidig en viktig del av historien vår, sier hun.

For aller helst vil Ina snakke om politikk. Hun sier hun har to store målsettinger som ny AUF-nestleder: Å besøke og bli kjent med lokallag i hele landet, og å gjennomføre politiske grep som moderpartiet Ap kan få gjennomslag for hvis de får regjeringsmakt.

Når de får regjeringsmakt, sier Ina, skråsikker på at Jonas Gahr Støre overtar som statsminister etter stortingsvalget om et snaut år.

Hytte på Budor

Libak, som flyttet fra Løten da hun var ni år gammel, forteller at hun fortsatt har en sterk tilknytning til kommunen og Hedmarken. Hennes far er fra Løten og de har hytte på Budor som hun tilbringer tid på.

– Jeg har god kontakt med Hedmark AUF som opplever at jeg er litt «deres» nestleder. Det setter jeg stor pris på, sier Ina, som ikke har ambisjoner om stortingsplass foreløpig.

– Nå skal all fokus være på AUF. Jeg gleder meg. Jeg føler meg heldig og tror dette blir supergøy, sier 26-åringen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.