I 2010, mens han studerte jus i Oslo, begynte Tamar Thorud som frivillig i Gatejuristen, et prosjekt i regi av Kirkens Bymisjon. Der drev han med juridisk saksbehandling en dag i uka. Da han var ferdigutdannet i 2013, ble han headhuntet for å bygge opp Gatejuristen Innlandet. Gatejuristen er på plass i Hamar, Gjøvik og Lillehammer.

Tamar Thorud leder nå to nye prosjekter i Oslo: Barnas Jurist og Gatas Økonom. Han har gjort seg så bemerket at han nå er tildelt prisen «Årets samfunnsbygger» av Nettavisen E24 for sitt arbeid som leder og sosial entreprenør.

– Det var veldig hyggelig å få den utmerkelsen. Jeg føler meg veldig privilegert som får lede så mange flinke folk. Vi ser hver dag at vi utgjør en forskjell i mange menneskers liv, sier Thorud, som tidlig skaffet seg ledererfaring.

Da han gikk på Hamar katedralskole, var løtensokningen elevrådsleder en periode. I tillegg satt han en stund som leder for Ungdomsrådet i Hamar.

LEDER 30 FRIVILLIGE

Gatejuristen gir gratis rettshjelp til folk som har eller har hatt et rusproblem. Barnas Jurist gir gratis rettshjelp til barn og unge i alt fra mobbesaker og familiegjenforening til tilfeller der forbruksgjeld gjør livet vanskelig. Det nyeste tilbudet Thorud leder, Gatas Økonom, hjelper folk med rusproblemer med gratis økonomirådgivning.

– Siden oppstarten tidligere i høst har Barnas jurist hatt 70 saker. Det viser at det er et behov.Gatejuristen og underprosjektene er basert på frivillighet. I Oslo leder Thorud 30 frivillige advokater, økonomer, sosialfagstudenter, jusstudenter og økonomistudenter som bruker av sin fritid – og sine kunnskaper – for å hjelpe dem i samfunnet som har det vanskeligst. På landsbasis behandlet Gatejuristen nær 3.000 saker i fjor.

ULIKE PROBLEMER

– Vi jobber med et bredt spekter av saker. Fellesnevneren er at de har stor betydning for den enkeltes helse og velferd, sier Thorud.

En av sakene Barnas Jurist har jobbet med så langt, dreide seg om en biologisk født jente på 12 år, som mente seg født i feil kropp. Dette aksepterte ikke foreldrene. 12-åringens storesøster kontaktet Barnas Jurist, som tok tak i saken og sørget for at barnet fikk snakke med fagfolk i helsevesenet.

En annen sak dreide seg om en 20 år gammel gutt. Han hadde stått utenfor skole og arbeidsliv en stund, men nå fått jobb hos en arbeidsgiver som ville sponse ham med sertifikat, noe han trengte for å utføre jobben. På grunn av at gutten hadde en dom på seg fra tidligere, sendte politiet en innsigelse. Barnas Jurist gikk i dialog med politiet, gutten fikk ta sertifikat, og han beholdt jobben.

– Barnas Jurist finnes foreløpig bare i Oslo, men målet er på sikt å gjøre tilbudet landsdekkende, slik som Gatejuristen, sier det prisvinnende ledertalentet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.