Klevfos industrimuseum på Ådalsbruk er et av 15 anlegg som er med i Riksantikvarens bevaringsprogram for tekniske og industrielle anlegg. På listen står også ytterligere to anlegg i Hedmark: Atlungstad brenneri og Folldal gruver.

De 15 anleggene får støtte til istandsetting, drift og vedlikehold gjennom en fast post i statsbudsjettet. Midlene fordeles etter søknad.

Under årets tildeling fikk Klevfos industrimuseum i overkant av 1,9 millioner kroner fra Riksantikvaren. Atlungstad brenneri fikk over 4.750.000 kroner.

Brukes til restaurering

– Dette er årets lønningsdag. Vi søkte om noe mer, men vi klager ikke, sier museumsleder på Klevfos industrimuseum Håkon Tosterud.

Noe av pengene skal gå til å dekke lønn til håndverkere, og mye skal brukes til å fortsette restaureringen av bygningsmassen på Klevfos.

– Vi skal gjøre vedlikehold på formannsboligen, den gule tømmerbygningen som ligger på andre siden av vegen for fabrikken. Der er det brukt plastmaling som er i ferd med å ødelegge treverket. Det vil vi gjøre noe med nå, sier Tosterud.

Han nevner også at de vil stramme opp pipa på arbeiderboligen og rette opp muren ved Klevfosdammen. I tillegg til mange andre mindre oppgaver.

Millionsummer

Tosterud forteller at det er nok å henge fingrene i med den gamle bygningsmassen på Klevfos. Det har også blitt gjort store investeringer de siste årene for å holde bygningene på et akseptabelt vedlikeholdsnivå.

– Fra 2010 har vi nok brukt opp 14–15 millioner kroner på prosjekter og vedlikehold. Det siste store prosjektet var restaureringen av fasaden til 8–9 millioner. I tillegg brukte vi en halv million på pipa i fjor, sier han.

Nå har de sørget for å få på plass et system som gjør at de oppdager vedlikeholdsbehov tidlig, og kan ta det fort.

– Det gjør det lettere å holde det ved like, sier Tosterud.

Arbeidet som har blitt gjort på museet de siste årene har blitt lagt merke til.

– Vi har fått skryt av Riksantikvaren for at vi har klart å få mye ut av pengene vi har fått tildelt, avslutter Tosterud.

Fakta

Klevfos Cellulose- og Papirfabrikk var i drift fra 1888 til 1976. 

I 1909 brant det meste av fabrikken ned til grunnen, men ble bygget opp igjen og sto ferdig i 1911. Fabrikken var den aller minste av cellulose- og papirfabrikkene i landet. I 1986, ti år etter at produksjonen stoppet på fabrikken, ble Klevfos industrimuseum åpnet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.