• Arborist: Ketil Sagelv stortrives i jobben sin. Foto: Trond Lillebo

Sagelvs profesjon er noe så spesielt som arborist, faktisk Innlandets første fagutdannede sådan. Vi iler til med å forklare at en arborist er en person som har trebehandling som yrke. Ordet kommer fra latinske arbor, som betyr «tre». Er det noe Sagelv kan, så er det tre. Siden 2010 har han drevet sitt eget firma med trefelling og trepleie. Før da var han skogbruksleder på Jønsberg, lokalt både i Hedmark og Akershus, og også ved Solør videregående skole.

Ketil Sagelv fra trefattige Nord-Troms så muligheter i trefelling på Østlandet og tok i 2014 sin fagutdannelse som arborist ved Bergen tekniske fagskole.

hager og parker

Ketil Sagelvs jobb er ikke bare å felle trær med motorsag. Det spesielle er at han klatrer opp i trærne og enkelt forklart feller trærne ovenfra og ned. Det må til i trange og vanskelige situasjoner.

– Det er villahager og parker som stort sett er min arena, forklarer Sagelv, og han legger ikke skjul på at det er et farefullt arbeid som krever gjennomgående sikkerhetstenking og -planlegging. Ennå har han til gode å være utsatt for uhell i sin spektakulære yrkesutøvelse.

Vi treffer på Ketil Sagelv i Elgvegen i Brenneriroa der han er engasjert av Lars Nordby til å felle sju 70–80 år gamle furutrær på tomta. Vi bare minner om at Ekornvegen er nabogata. Godt sikret og tungt utrustet farer Sagelv oppover trestammene, ja, mest som et ekorn. Denne jobben operer han i 12–15 meters høyde over bakken, rekorden er 24 meter. Det fortoner seg unektelig som et vågalt foretak.

– Sikkerhet er alfa omega i denne jobben. Jeg er nøye med sikring, og går ikke opp dersom det ikke vær- og vindmessig er forsvarlig. Jeg jobber heller ikke om jeg skulle ha en dårlig dag, sier Ketil Sagelv som har mange oppdrag både i Oslo og Akershus. Han forteller at «butikken» går rundt, men at oppstarten for seks år siden var mer krevende enn hadde sett for seg.

– Ikke alle regninger ble betalt innen forfallsfristen, røper han.

Han fakturerer per felte tre, men prisingen er individuell, alt etter hvor krevende jobben er.

været verre og verre

Lars Nordby i Elgvegen er glad for å få ned de digre furuene. Flere skal ned etter hvert. Han bygde huset i 1976, og i løpet av 40 år har trærne på tomta vokst kraftig.

– Jeg har også opplevd å få tre trær felt av vind, og som falt mot huset. Det ble gjort skader på taket. Det ser ut til å bli mer å mer uvær med kraftige vindkast. Så slike trefall vil jeg ikke ha noe mer av. Jeg har også hatt ekspertise på befaring som ut fra trærnes kroner har konkludert med at flere av dem har et svakt rotsystem. Derfor er det greit å få dem ned på en trygg og farsvarlig måte, sier Lars Nordby. Flere av naboene hans møtte opp for å kunne varsle forbipasserende om trefellingsfare.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.