– Bestanden har vært stor lenge. Vi er i ferd med å få den ned på ønsket nivå, men jeg har en mistanke om at vi har hatt en svak økning igjen nå, sier oppsynsmann Terje Nilsen.

At elgen storkoser seg i Løten, er det ingen tvil om. Dyrene forsyner seg godt av blåbærlyng og ikke minst furu, noe som fører til økonomiske tap for skogbruket, men Nilsen forteller at beiteskadene nærmer seg et akseptabelt nivå.

FÅR LOV TIL Å VINTERFÔRE

I sommer fastsatte Landbruks- og matdepartementet en ny forskrift med tiltak for å begrense spredningen av skrantesyke. Her står det blant annet at det i en rekke fylker, som Hedmark, er forbudt å legge ut fôr og slikkesteiner til hjortedyr som ikke er inngjerdet. Løten har dispensasjon fra dette for å holde elgen unna vegen, fordi det er så voldsomt mange dyr akkurat her. Løten-elgen finner fôr ved Rokosjøen om vinteren. Det er der problemet med beiteskader er størst.

– Rundt beiteplasser spiser den opp all furua. Når det er lite snø, starter den med blåbærlyng, så går den på furua, sier Nilsen.

GOD JAKTSESONG

En god jaktsesong har likevel bidratt til å begrense elgbestanden noe. I Løten er det skutt 69 dyr så langt.

– To jaktlag mangler hvert sitt dyr, pluss noen tilleggsdyr, forteller Nilsen, som regner med at et resultat på 100 prosent.

– Det har gått bra i Løten og likeens i Vang. Totalt mangler det fem dyr i Vang, legger han til.

Dette spiller selvfølgelig også en rolle for Løten, for elgen er ikke helt stødig på hvor kommunegrensene går. I Løten kan de dessuten vise til en økning i antall jegere. I høst har 17 jaktlag, hvert av dem bestående av cirka sju jegere, vært i sving.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.