I sin T-Ford fra 1922 satt løtensokning Gunnar Westby og passasjer Arvid Østli og akket seg over et drag av nybillukt fra kjerra ved siden av, en A-Ford fra 1928. Stemningen var god da veteranbilentusiaster var samlet til pinseløp på Ådalsbruk.

– Ja, vil holder på å få allergiske anfall her, for det lukter så ny bil av den, spøkte Westby fra bak rattet i sin seks år eldre bil - en bil han lot seg påprakke av en ivrig selger en gang i ungdommen.

– Denne dro jeg på meg i 1975. Jeg trengte egentlig deler til en A-ford, men selgeren var så ivrig. 13.000 skulle han ha for denne. Så jeg fant ut at jeg kunne tjene noen kroner om jeg solgte den igjen, men da jeg først hadde begynt å kjøre den, var det umulig å kvitte seg med den igjen, sier Westby.

kopierte stange-drosje

T-Forden fra 1922 veier 700 kilo og kan skilte med 20 hestekrefter. På 20-tallet tjenestegjorde den som patruljevogn i Kristiania.

Bilen er driftssikker, men skulle man være utstyrt med gebiss, kan det være en fordel å plukke ut tennene før man begir se ut på humpete veger, forteller Westby, for kjerra kan ikke sies å være verken direkte smidig eller rask.

– Den trives best i 40, men i håndboka står det at du kan presse den opp i 90 med sola i ryggen.

T-Forden var én av mange titalls doninger som sto linet opp, klare til løpsstart, utenfor Ådalsbruk Motormuseum lørdag.

Ivar Nilsen stilte med sin Chevrolet Malibu. Bilen hans er kopi av en drosje som gikk i Stange midt på 60-tallet. På den tiden var det fire drosjer i Stange, og Nilsen fikk tak i skiltet etter én av dem, så foran er bilen hans merket med «drosje».

– Faren min kjørte drosje, så jeg fant et taksthefte som lå igjen etter ham, forteller Nilsen og viser fram prisoversikten.

Tre kroner og ti øre kostet det å bli fraktet inntil 2,5 kilometer for to personer, som var minstetaksten. Skulle du ha med deg barnevogn, ble det 60 øre ekstra. Ski kostet 25 øre, sykkel eller kjelke en krone.

– Jeg kjøpte bilen i Horten i -92, så gikk det tre år før jeg fikk den registrert. Jeg har lagt ned en del timer i den, forteller Nilsen.

HAR FLERE Å VELGE I

Åse Irene Myrvold og Egil Stensby fra Elverum ankom veteranbilløpet i en turkis Moskvitch, en sovjetisk bil fra 1960, som prøver å etterligne en Amerikaner. De har flere veteranbiler, men ettersom været var litt ustabilt, valgte de en som tåler en skur.

– Dette er kanskje den eneste av denne typen her i distriktet som er på vegen. Vi bruker den hele sommeren. Den går som ei klokke, forteller Stensby.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.