Det startet med et samarbeid om det tradisjonelle o-løpet Løvspretten i 1974. Tre år senere slo o-gruppene i Løten og Nordbygda idrettslag seg samme, og nå feirer de 40 år som o-lag.

– Løten idrettslag etablerte o-lag allerede i 1946. Så da feiret vi 70 år i fjor, også feirer vi 40 år nå. Vi er glad i kake! forteller o-lagsleder Tove Kristin Westli, materialforvalter Ole Lien og rekruttleder Stine Sønsterud Berg.

Løten o-lag kan se tilbake på mye moro, både fra før og etter sammenslåingen. Noe av det fine med å slå sammen de to klubbene var at de i Nordbygda hadde mange gode seniorer, men dårlig rekruttering, og at det i Løten var mange lovende juniorer. Sånn kunne de utfylle hverandre.

DEN STORE STJERNA

Sigurd Dæhli gjorde fusjonsåret 1977 til et jubelår, da han vant eliteklassa i svensk 5-dagars. Dæhli har vært stjerna i alle år, men både hans og o-laget for øvrigs resultater har gått i bølger.

Mellom 2000 og 2010 hadde de veldig mange gode juniorer. Jenteløperne forsynte seg grovt av medaljefatet i kretsmesterskap, og en rekke veteraner holdt stand. For fem år siden var det litt labert, men nå er de på full fart opp igjen, forteller Lien.

I dag har Løten o-lag til sammen 179 medlemmer i aldersspenn fra ett til over 90 år. Nye medlemmer verver de blant annet gjennom Råtass-opplegget, som de ble belønnet med pris for av Norges orienteringsforbund i 2015.

– I Råtass har vi rundt 25 unger på trening hver gang. Det har alt å si å få de yngre med seg. Får man dem med, får man med familiene. Orientering er veldig sosialt og trivelig å drive med. Folk i alle aldere og alle former er med, og det er aldri for sent å prøve, sier Berg.

– De lærer seg å bruke kart og kompass for å finne fram. Det er noe helt annet enn å bare løpe rundt i skogen; du har et mål å gå etter, sier Westli.

SKAL FEIRE I MAI

5. mars 1977 var stiftelsesdatoen for o-laget, men feiringen drøyer de til i mai. Søndag 7. mai skal 40-årsjubileet markeres. Det sammenfaller med avspark for turorienteringen, hvis poster henger ute fra 1. mai, og at o-laget skal arrangere stolpejakt for første gang.

Turorienteringen i Løten er populær. Eldste deltaker som tok samtlige 75 poster i fjor er over 90 år gammel.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.