Arbeiderparti-representantene Kristian Dragsten (19) og John Magne Pedersen Tangen (24) er blant Løten kommunestyres yngste representanter. I flere år har de jobbet for å øke antall lærlingplasser i Løten kommune, og nå ser de resultater. Under fredagens budsjettmøte vedtok kommunestyret, i tråd med formannskapets innstilling, at antall lærlinger skal økes fra sju til åtte fra sommeren 2017 og videre til ni fra sommeren 2018.

– Lærlinger er noe vi har jobbet mye med, spesielt John Magne, som har hatt en periode i kommunestyret før. Når vi først vedtar et budsjett hvor det ikke skal kuttes, og benytter anledningen til å få på plass flere lærlinger i kommunen, synes jeg vi skal være fornøyde med det, sier Dragsten.

– Gjennom Løten AUF har jeg jobbet med lærlinger siden 2011. Det er vanskelig å foreslå ved tidligere budsjett hvor vi har måttet kutte, men nå er det rom for det, sier Tangen.

ØKONOMISK FORNUFTIG

Økningen i antall lærlingplasser koster kommunen 100.000 kroner i 2017 og 200.000 kroner i 2018 og videre. Det skal dekkes inn på redusert driftsresultat. Løten kommune har lærlingplasser blant annet på Helsetunet, i barnehager og hos teknisk drift.

Dragsten og Tangen mener at å gi rom for flere lærlinger uansett er økonomisk fornuftig. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

– Dette er en investering for framtiden. At noen ikke kommer inn på arbeidsmarkedet, er på sikt en større belastning økonomisk enn hva det koster kommunen å ha noen flere lærlinger. Det er et enkelt regnestykke, sier Tangen.

– Ved å ta imot lærlinger er vi med og sikrer at flere får fullført utdanningen sin. Det er viktig at kommunen er med og gjør grep som kan hindre frafall i videregående opplæring. At det mangler lærlingplasser, bør ikke være en grunn til frafall i skolen, sier Tangen.

UNNGÅR KUTT FOR ANDRE ÅR

For andre år på rad kunne Løtens kommunestyre vedta et budsjett uten kutt, men som derimot gir rom for noen nye investeringer.

Budsjettet for 2017 er en nøktern videreføring av driftsnivået høsten 2016. For de aller fleste virksomhetene ligger driften innenfor de vedtatte budsjettrammene, skriver rådmannen i sitt saksframlegg. Innenfor velferdsområde, der kommunen har flere komplekse og tunge brukersaker, er det varslet merforbruk og behov for styrking av rammene. Dette er imøtekommet i budsjettet, dog ikke fullt ut, for rådmannen forventer at innføringen av aktivitetsplikt for sosialhjelpsbrukere under 30 år, vil bety en reduksjon i utbetalingene i 2018.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.