I 1976 var det avskjed på grått papir for Klevfos som papirfabrikk, men fortsatt drives det papirproduksjon i ny og ne. Nå er det høysesong for skoleklasser som vil lære om industrien som en gang i tiden fant sted på Ådalsbruk.

HA var med da første- og tredjeklassingene fra Friskolen fikk prøve seg som papirproduksenter. I tur og orden fikk ungene lage hvert sitt ark.

– Den derre grøten er ekkel, sier Astrid Eline Sperrud (6) om cellulosemassen.

– Det kjentes akkurat ut som havregrøt. Æsj! utrbrøt seksåringen, rimelig kvikk med å tørke av seg klisset etter å ha stukket nevene nedi balja med masse.

MENNESKET LÆRTE AV VEPS

I tillegg til å få prøve seg som papirprodusenter, fikk førsteklassingene høre Rigmor Sofienlund ved museet fortelle om hvordan det faktisk var vepsen som lærte menneskene å lage papir. Det var kinesiske Cai Lun som fikk ideen etter til papir å ha kjent på et vepsebol, rundt 100 år e.Kr.

En stor andel av dem som har gått på barneskolen på Hedmarken i løpet av de siste tiårene, har nok én eller annen gang vært på Klevfos og laget seg papirark. Nå har papirproduksjonslokalet fått et kunstnerverksted vegg i vegg. Her fikk friskoleelevene boltre seg med trykk, under kyndig veiledning av grafiker Jon Olav Helle. Først tegnet de på et papirark, så ripet de tegningen inn i en plastplate, før de rullet på trykksverte.

– Det er bra mamma ikke er her nå, for denne lyden hadde ikke hun likt! sier Emilie Honningdal om den litt negler-mot-tavle-aktige lyden, mens hun risser inn små blomster i en plastplate.

Emilie syntes det var morsomt å besøke Klevfos:

– Jeg synes det er gøy å lage ting. Jeg har aldri lagd trykk før, og i hvert fall aldri papir.

VANNHJUL OG TINNFIGURER

Håkon Tosterud, daglig leder ved Klevfos, sier de har en variert meny skoleklasser som kommer på besøk, kan velge ut fra. Papirlaging er standard, men de kan også lage vannhjul i elva eller støpe tinnfigurer.

– Vi er nøye på at det ungene gjør, skal være ordentlige ting. Da blir motivasjonen en helt annen, sier Tosterud.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00