IKT-rådgiver Kjell Weding og ordfører Bente Elin Lilleøkseth oppfordrer nabolag med dårlig internett til å bli med på fiber-dugnad. I mai skal kommunen søke Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) om midler til bredbåndsutbygging i Løten, og innen den tid trenger de innspill fra nabolag som ønsker bedre nett.

1. april er fristen for å komme med innspill til kommunen.

HER kan lese HAs artikkel om da Stange fikk millioner til bredbånd.

NABO MED MINIGRAVER

I kommunen vet de utmerket godt at nettet i Løten ikke er det beste, i alle fall ikke utenfor de mest tettbygde strøkene.

– Ta en prat i nabolaget! Vi vet at bredbånd er et sterkt ønske mange steder. Gå sammen og meld inn til Løten kommune og Kjell. På bakgrunn av det som kommer inn, skal vi som kommune søke Nkom om midler, sier Lilleøkseth.

Utbygging av bredbånd er ikke en kommunal oppgave, men Weding sier at de i kommunen er interessert i at Løten-innbyggerne skal ha det så bra som mulig. For å få bredbånd må nabolagene som melder seg regne med å trå til med litt dugnadsarbeid, for eksempel med å grave. Kanskje har en nabo en minigraver stående, eller kanskje kan nabolaget gå sammen og betale noen som tar oppgaven.

VET IKKE HVA PRISEN BLIR

Kommunen selv skal også være med på dugnaden. De må se hvor de kan finne penger. Men i første omgang trenger de altså innspill.

– Nå gjelder det for folk å rekke opp hånda og si «jeg vil ha!», så skal kommunen på bakgrunn av innspillene vi får inn foreta prioriteringer. Det er et ønske om digital kommunikasjon mellom offentlig forvaltning og folk, og da trengs det bredbånd, sier Weding.

Dugnadsarbeidet vil være med på å redusere etableringskostnadene, men husstandene som vil koble seg på, må likevel betale en andel. Hvor stor kostnaden blir, avhenger av antall husstander som kobler seg opp, avstander og flere andre faktorer. Det er ingen hemmelighet at det koster mer å få bredbånd i utkanten av Løten enn i sentrale strøk.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.