Ådalsbruk Motormuseum er noe mer enn bare gamle biler. Onsdag åpnet det severdige samfunnsmuseet også et eget telemuseum. Takket være en gjeng iherdige Telenor-veteraner, for ikke å si Telegrafverk-veteraner, er en 150 år lang historisk ferd i telefonitjenester reddet for ettertiden. Det er det tidligere Televerk-museet ved gamle Vang sentral som nå gjenoppstår i oppgradert versjon på Ådalsbruk. Spekket med nostalgi, en reise i en fenomenal og viktig samfunnsutvikling.

pensjonistinnsats

Det var trommet sammen til høytidelig markering da Løten-rådmann Tollef Imsdalen hadde det ærefulle oppdraget med snorklipping, og dermed kunne foreta den offisielle åpningen av det nye Tele-museet på Ådalsbruk. I den ene enden av snora holdt museumseier Bjørn Monsbakken, i den andre Telenor-veteranen Jon Kroken fra Ridabu. Sammen med pensjonistkollegene Kåre Garmager, Arne Eikåsen, Hans Olav Olsby og Arild Gundersen har «femmerbanden», som de kaller seg, jobbet sent og tidlig med å bevare den unike telefonihistorien, mye med utgangspunkt i tjenestene i Hedmark. I den historien finner vi altså arbeidsplassen til Jon Kroken fra 1954. Han begynte i Telegrafverket allerede i 1951. På bildet sitter han ved et såkalt langlinjebord som ble satt i drift ved rikstelefonen i Hamar i 1954. Rikstelefonen ble for øvrig lagt ned i 1984.

– Rikstelefonen var i statlig regi, mens sentralene rundt om ble drevet privat. I Hamar område var det 14 telefonforeninger, kan Kroken fortelle.

KUNNE HA blitt kastet

En av ildsjelene bak Tele-museet, Kåre Garmager, forteller at mye av telehistorien sto i fare for regelrett å bli kastet på dynga da det ble klart at Telenor Eiendom ville kvite med seg til lokalene i gamle vang sentral Vang.

– Vi undersøkte flere muligheter, og er svært glad for at Bjørn Monsbakken i Ådalsbruk Motormuseum fant plass til oss, sier Garmager.

Tele-museet forteller i kommunikasjonshistorien vår. Blant annet er det bygd en modell med linjer og stolper, slik at dagens mobiltelefongenerasjon kan oppleve hvordan det egentlig var å telefonere i «gamle dager». Museet viser også en telemontør i arbeid, høyt oppe i en stolpe, med uniform og ditto uniformslue.

– Jeg har god tro på at telemuseet vil øke besøket, sier en fornøyd eier av Ådalsbruk Motormuseum, Bjørn Monsbakken.

Fakta

Foranledningen til et telemuseum på Hedmarken var at en gjeng teleansatte på 1980-tallet begynte å samle gammelt telefoniutstyr. 

Televerkets museum ved gamle Vang sentral var en underavdeling av Telemuseet.

Telenor ønsket å selge lokalene, og museet hadde valget mellom å legge ned eller flytte.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.