Først og fremst er målet å hindre sykdomsutbrudd og smittespredning på Helsetunet, i barnehager, på helsestasjonen og på legekontorer i Løten. Med ny teknologi tar roboten kverken på bakterier, virus og sporer. Men det er heller ingen ulempe at den gjør hverdagen betraktelig enklere for renholderne.

– Vi bruker voldsomt mye tid på smitterenhold. Det er stadig brukere som skal inn i nye rom, og alt skal skje raskt. Med denne maskinen sparer vi tid, og det blir tryggere for pasientene, sier teamleder Anna Lena Aas.

FJERNER ALT AV MIKROBER

Fram til nå har smitterenholdet på pasientrom på helsetunet tatt to mann tre timer. Nå kan renholderne ganske enkelt sette inn den nye vidundermaskinen, dekke til lufteluker og røykvarslere og trykke på noen knapper, så renser maskinen hele rommet, med inventar.

Den fjerner alt av mikrober, og det uten å ødelegge noe.

– Å vaske rom i 25 plussgrader i smitteverndrakt, med munnbind og gummistøvler ... – det slipper vi nå! Dette vil lette hverdagen vår når epidemier inntreffer, og ved bortgang kan vi sikre at rom blir desinfisert skikkelig, sier Aas.

Selv om maskinen vil bli en effektiv kollega for renholderne, er det først og fremst av helsemessige årsaker Løten kommune har bladd opp 300.000 kroner. Roboten vil ha base på Helsetunet, men den skal også brukes blant annet i barnehager, på legesentre og andre steder hvor det er fornuftig å ta knekken på uønskede bakterier i ny og ne.

– Maskinen skal brukes forebyggende, sånn at vi kan være i forkant av eventuelle smitteutbrudd, sier Anne Kristin Knudsen, seksjonsleder renhold.

TÅKELEGGER ROMMET

Maskinen, som ser ut som en stor kasse, fungerer ved at den spruter ut hydrogenperoksid. Rommet tåkelegges med tørr tåke. I forkant av maskinens innsats kan for eksempel klesskapet åpnes, slik at klærne som henger der, blir desinfisert. Tre og en halv time tar det roboten å sanere et vanlig pasientrom på helsetunet og fjerne all lukt. Etter en halvtimes utlufting er rommet smittefritt og klart til bruk. Dog skal det sies at det kun er smitterenholdet roboten tar seg av, så renholderne må fortsatt stå for den daglige vasken.

Det er det norske firmaet Decon-X som står bak maskinen. De er den eneste norske aktøren på markedet. Teknologien er norsk, og maskinen er produsert på Hønefoss. Daglig leder Bjørn Platou forteller at de nå har 80 maskiner på landsbasis, mange av dem i Innlandet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.