Nyfødtscreening har vært etablert i Norge helt siden midten av 70-tallet, men ble utvidet til å gjelde hele 23 sykdommer i 2012. De aller fleste foreldre velger å teste babyene sine. Det blir gjort ved at det tas en liten blodprøve i babyfoten som sendes til analyse ved Oslo universitetssykehus.

– Undersøkelsen er frivillig, men i Norge har vi stor oppslutning om nyfødtscreeningen, og det er vi svært glade for siden det kan få stor konsekvenser dersom sykdommen barnet har, ikke oppdages i tide, sier overlege Tangeraas.

Testen gjør det mulig å avdekke alvorlige sykdommer hos et barn som ikke enda har utviklet symptomer. Forebyggende behandling kan da settes raskt i gang, blant annet ved at barna får riktig ernæring, medisiner og oppfølging I tillegg står foreldre og helsepersonell bedre rustet til å håndtere situasjonen hvis barnet skulle vise sykdomstegn når diagnosen er kjent.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.