• ELGFARE: Lang vegbanen i Lund barnehage er det satt opp skilter. Borte ved en busk, står skiltet om elgfare. Elice Helgestad passerer i rolig tempo. Bak henne følger Marius Røed Martinsen.
  • SIKKERHET: På den nymerkede vegbana er det forgjengerfelt, sånn at alle skal komme seg trygt over. Skiltene er utlånt av Trygg Trafikk.
  • KLIPPET SNOR: Molly Elisabeth Morterud klippet snora. Hun ga beltedyret og trafikkmaskoten Tarkus en god klem først. Tarkus stilte med hjelm.
  • LÆRER REGLER: Mathis Trondsen Bekkevold (f.v.), Marius Røed Martinsen, Trond Brage Holvik, Emeli Gunelia Larsen, Alvilde Marie Velle Opsahl, Gabriele Kostiajevaite og Elice Helgestad lærer trafikkregler i Lund barnehage.

Elgfaren innenfor barnehagens gjerder er kanskje ikke så stor, men det kan være greit å ha øynene med seg allikevel, sånn i tilfelle det plutselig skulle sprette fram noe hjortevilt fra buskaset borte ved sandkassa. I alle fall bør man følge godt med når man kjører på ekte veger og kommer til et skilt med en elg på. Det har ungene i Lund barnehage lært seg.

– Når man ser det skiltet, tror jeg man må stoppe, prøvde Gabriele Kostiajevaite seg.

Sammen med en voksen fikk hun resonnert seg fram til at det nok holder å kjøre rolig, sånn at man ikke kræsjer om det skulle komme en elg ut i vegen.

40–50 meter med tofelts

Lund barnehage har vært såkalt trafikksikker barnehage i to år. Mandag kunne de åpne den nymerkede vegbana, 40–50 meter tofelts, merket opp på dugnad. Med unntak av en grisete forbikjøring, og en tolkning av rundkjøringsreglene som nok hadde medført tap av sertifikatet, viste Lund-ungene at de vet ganske mye om hvordan man skal oppføre seg i trafikken.

Et 30-skilt var også satt opp langs vegbanen.

– Det betyr at man skal kjøre litt sakte. Men jeg liker best å kjøre i 50, forteller fem år gamle Marius Røed Martinsen.

Under trafikkdagen var det laget hinderløype i barnehagen, og noen tegnet og fargela trafikkskilt og trafikklys.

må lære bort gode vaner

Tarkus, en beltedyr-hånddokke med sjarmerende solid nesegrev, var med og klippet snor for den nye vegen. Tarkus er barnas trafikkvenn, utstedt av Trygg Trafikk. Lund-Tarkusen har 4.000 brødre rundt omkring i barnehager i hele landet. Til vegåpningen i Lund stilte bamsen med hjelm.

– Tarkus er med og hjelper oss med å lære om trafikk. Vi har pratet om hvor viktig det er å ha på seg sykkelhjelm når man sykler ute i trafikken, forteller Lund-styrer Gunn Slettvold.

Slettvold sier at de som trafikksikker barnehage jobber med trafikk hele året.

– Vi har delt ut en informasjonsbrosjyre til foreldrene også, så de er gode rollemodeller for ungene sine. Det er viktig å få på plass dette tidlig, sier Slettvold.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.