Line Teppdalen er storviltjeger og tidligere aktiv skytter i Norges Jeger- og Fiskeforbund. Men hun er nok mest kjent som mor til Espen Teppdalen Nordsveen (16), den lovende unggutten, som er regjerende europamester (junior) i viltmålskyting, og som nå er i Maribor i Slovenia for å forsvare mesterskapstittelen. Onsdag endte han som nummer 11 i normaløvelsen på 10 meter viltmål. Lørdag skyter han sin favorittøvelse, mixed.

Etter å ha reist mye til mesterskap sammen med viltmålskytterne, har Teppdalen utviklet motivasjonen til å bli internasjonal dommer. Hun utdyper hvorfor hun ønsket å bli internasjonal dommer i viltmålskyting:

– Jeg har lenge ønsket å gå på internasjonalt dommerkurs for å få mer innsikt i lover og regler for viltmål. I løpet av de to årene Espen har vært på landslaget har jeg gjort meg en del personlige erfaringer, og det har oppstått noen situasjoner som kanskje kunne vært unngått dersom jeg hadde hatt den kunnskapen jeg har fått nå, sier Teppdalen.

Hun blir Norges Skytterforbunds andre internasjonale dommer i viltmål, så hun er et sårt tiltrengt tilskudd. Og akkurat i disse dager er hun i Maribor i Slovenia i forbindelse med EM med sønnen Espen.

Vil ha flere kvinner

Det er ingen hemmelighet at Norges Skytterforbund har få kvinnelige dommere. Av de 15 som har internasjonal dommerutdanning, er det kun tre kvinner. Det samme ser vi også på nasjonalt plan.

– Kvinner er underrepresentert. Og det må vi få rettet på, sier Teppdalen.

– Hvorfor tror du at det er sånn?

– Skyting og jakt har vært veldig mannsdominert i mange år. Det er det ikke nå lenger, men jeg tror at mange kvinner ser på ISSF (International Shooting Sport Federation) og andre større organisasjoner innen idrett som litt «gubbete». Jeg startet selv med storviltjakt i 1993, og den gangen var det uvanlig at jenter drev med det. Som eneste kvinne på jaktlaget i 23 år, kjente jeg en del på dette. I hvert fall de første årene. Nå går det veldig fint. Jeg er på ingen måte tøff, men synes at det er viktig at vi kvinner trår til og «tør» å ta vår del av jobben. Jeg håper i framtiden å kunne se flere kvinner som både trenere og dommere, sier Teppdalen.

Givende kurs

Teppdalen forteller at selve dommerkurset i regi av ISSF fant sted i Ungarn, med hele 28 deltakere. De fleste fra vertsnasjonen Ungarn, men også fra Slovenia, Tyskland, Italia, Frankrike og Norge. Kurset tok for seg alt fra generelle regler for alle de fire skyttergrenene, til alt som spesifikt berører viltmål.

– Mye var nytt for meg. Det viktigste jeg lærte var nok hvor raskt man kan finne fram til den gjeldende regelen i reglementet, og tolke denne på riktig måte, sier Teppdalen. Videre forteller hun at viltmålmiljøet er en plass hvor det er lavterskel for å hjelpe hverandre, med mye trivsel og samhold på tvers av landene.

– Det kjennes fint å kunne hjelpe hverandre med å få fram de beste skytterne i verden, smiler hun.

Nye utfordringer

Teppdalen ønsker å bruke sin nyervervede dommerlisens aktivt, og håper på sikt å få tilbud fra ISSF om internasjonale juryoppdrag. For å beholde lisensen er det et krav om å delta på tre internasjonale mesterskap i løpet av de neste fem årene. Men Line har allerede fått glede av kurset på andre måter.

– Vi deltok i et Grand Prix-stevne helgen etter dommerkurset, og allerede da merket jeg at jeg kunne følge opp skytterne på en helt annen måte enn jeg kunne tidligere, sier Line Teppdalen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00