–Det har til slutt blitt helt feil fokus. Den eneste hovedoppgaven til FAU her er blitt å samle inn penger til leirskolen, sier nestleder i FAU på Lund skole Hanne A. Brodal.

I år kom regningen til FAU fra leirskolen på 57.640 kroner, for 11 elever, én lærer og én foresatt. Etter fratrekk på det staten bidrar med, og 5.000 kroner som skolen betaler for buss, satt foreldrene igjen med en regning på rett over 36.000 kroner.

Føles som press

Pengene til leirskolen samles blant annet inn ved dugnader og sammenkomster på skolen, for eksempel ved loddsalg.

– Vi kan ikke forsvare det. Det føles som arbeid og en plikt for foreldrene, sier FAU-leder Kristin Toven.

De mener sparingen til leirskole strider mot gratisskoleprinsippet.

– Vi hører foreldre sier det er vanskelig å komme på arrangement på skolen uten å bruke penger. Det er et pengepress, sier Brodal.

Selv om det ikke er noe uttalt press, mener de det går på hva foreldrene føler selv.

– Det handler om at de føler presset. I forskriftene heter det at skolen skal være reelt gratis. Det er det ikke om man føler pengepress, sier Brodal.

God læring

I forkant av budsjettbehandlingen i kommunestyret i Løten sendte FAU ved Lund skole en uttalelse til budsjettet. Der oppfordrer de politikerne til å la kommunen fullfinansiere leirskoleoppholdet for elevene. I uttalelsen tar de blant opp utbyttet oppholdet gir elevene.

– Det handler om prioriteringer i kommunen. Barna får mye igjen for et slikt opplegg, sier Toven, som trekker fram at andre kommuner betaler for leirskoleopphold for sine elever.

Toven og Brodal opplever at andre skoler sliter med samme problematikk. De føler ikke at skolen er et satsingsområde i Løten.

– Jeg har til og med hørt unger som sier at «skolen vår er fattig». Det forteller en del, sier Brodal.

Vil ikke betale

Under budsjettbehandlingen i kommunestyret før jul, lå uttalelsen fra FAU på Lund skole foran alle politikerne, men ingen tok opp saken og fremmet forslag om å betale for leirskole.

Ordfører Bente Elin Lilleøkseth har forståelse for problematikken, men sier det finnes andre alternativer.

– Jeg har forståelse for at mange synes det er mye jobb og mye penger når elevene skal på leirskole. Samtidig handler det også litt om hva slags leirskole man velger. Skolene og FAU kan velge billigere alternativer, sier Lilleøkseth.

Hun er også klar på at leirskole ikke er det første hun ville brukt penger på i skolen.

– Jeg er opptatt av likebehandling, og skal vi fullfinansiere leirskole for alle skolene, er det snakk om en betydelig sum. Jeg tenker også at om vi skal bruke mer penger på skole, bør det brukes på andre ting enn leirskole, sier hun.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.