– Når man får demens, så blir man ofte initiativløs. Med en aktivitetsvenn, så kan man få hjelp til å opprettholde flere aktiviteter man ikke greier selv, forklarer demenskoordinator i Løten kommune, Guro Brenden.

kurs for andre gang

Derfor avholdes det for andre år på rad kurs for potensielle aktivitetsvenner på Løten helsetun med start onsdag 22. februar. Ordningen er et samarbeid mellom kommunen, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Løten Frivilligsentral, og retter seg først og fremst mot syke som bor hjemme.

Daglig leder Torild Edvardsen hos Frivilligsentralen forteller om mange positive sider ved ordningen.

– Det gir personene med demens en mulighet til å komme ut, gå på butikken, eller gå på kafé. En fast aktivitetsvenn gir gjenkjennelse og trygghet, mener Edvardsen.

sammensatt sykdom

På kurset får de frivillige en innføring i sykdommen, som er kompleks, og i realiteten er en betegnelsen på en rekke symptomer på sviktende hjernefunksjon.

– Det er mange forskjellige typer demens, forklarer Edvardsen.

– Noen blir veldig glemske, andre forandrer personlighet. Vi viser blant annet videosnutter for å forklare, og har en god del etikk, sier hun.

flere vil få sykdommen

Aktivitetsvennene er bare et av flere tiltak Løten kommune har satt i gang de siste årene.

– Vi har ikke den fulle oversikten over hvor mange i Løten som har demens. Men vi ser at vi klarer å avdekke stadig flere, forteller demenskoordinator Brenden.

– Vi har en god dialog med fastlegene og hjelpeapparatet ellers, og har hatt et eget demensteam siden 2014, forklarer hun.

Løten har i dag 7 aktivitetsvenner, og så langt er 10 påmeldt til årets kurs. Det er både behov for og plass til flere. Med den varslede eldrebølgen, vil antallet sykdomstilfeller trolig stige. I dag får førti prosent av de over 90 år demens. Men det er håp.

– Man har ikke helt klart å knekke gåten til hvorfor vi får demens. Men i framtiden vil de eldre generelt ha bedre helse fordi de har hatt bedre oppvekstvilkår, sier Brenden, som er overbevist om at ordningen med aktivitetsvenner er vinn-vinn for både den syke og den frivillige.

– Det som er godt for hjertet, er også bra for hjernen. Og de frivillige får god oppfølging med veiledning og samtaler. Det er ingen som angrer, sier hun.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.