Fredag kunne representanter fra kommunen, fylkeskommunen, Statens vegvesen og entreprenør M. Dobloug erklære den nypreparerte autostradaen mellom Løten sentrum og Ådalsbruk for åpnet. For 27,5 millioner kroner er det bygget 3,5 kilometer med gang- og sykkelsti langs fylkesvegen, med belysning finansiert av kommunen. I tillegg er selve vegen rustet opp med forsterkninger, nye stikkrenner og fersk asfalt.

– Det er ikke mye som er så pent som svart asfalt med gule striper. Og det er ekstra moro når jeg med hele mitt hjerte kan si at dette har vært et utmerket samarbeide, sier Aud M. Riseng, avdelingsdirektør hos Statens vegvesen.

ER SKOLEVEG FOR MANGE

Fylkesråd Anne Karin Torp Adolfsen og ordfører Bente Elin Lilleøkseth sto for snorklippingen. De er svært fornøyd med å ha fått landet prosjektet.

– Dette er blitt et fantastisk bra anlegg mellom Løten og Ådalsbruk. Det er mange unger som har dette som skoleveg, og den nye gang- og sykkelvegen bidrar til bedre trafikksikkerhet. I tillegg tror jeg en del har lagt den inn i trimrunden sin, så dette er et godt tiltak både for trafikksikkerheten og for folkehelsa, sier Adolfsen.

Fylkesråden er bosatt på Ådalsbruk, og hun har selv erfaring med å tusle langs skulderen på den tidligere ikke opplyste vegen.

– Det har hendt jeg har prøvd meg på en tur langs vegen med bikkja, men over bakkekulen borti her har det ikke vært plass til oss om to biler skulle møtes der. Så det kan godt tenkes at en fylkesråd har vasa rundt i grøfta her, sa Adolfsen før sløyfebåndet ble kuttet i to.

Lilleøkseth er glad for at gang- og sykkelvegen nå er åpnet.

– Dette er en stor begivenhet for oss i Løten, sier ordføreren.

kom over en gravhaug

Byggingen av gang- og sykkelvegen bød på noen utfordringer. Det er mange kulturminner i Løten. Et verneverdig stabbur måtte flyttes unna, og forbi en gravrøys måtte det bygges opp en mur i naturstein. Også forbi Furua utenfor motormuseet, som overlevde prosjektet, men måtte bøte med noen greiner, er det bygget opp natursteinsmur.

Reguleringsplanen ble vedtatt for fire år siden. I utgangspunktet rommet prosjektet bare gang- og sykkelveg, men så fant Statens vegvesen ut at de like godt kunne oppgradere vegbanen i samme slengen. Totalt fikk prosjektet en prislapp på i overkant av 30 millioner kroner.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00