«Hvordan vil vi at Løten sentrum skal være?» Dette var tittelen på rapporten utgitt i etterkant av et framtidsverksted avholdt 16. og 17. oktober 1998. 23 skoleelever deltok i undersøkelsen sammen med seks voksne. Framtidsverkstedet ble beskrevet som et ledd i en større helhet både for Løten kommune og Hedmark fylkeskommune, hvor ønsket var å involvere barn og unge i utformingen av egne omgivelser.

Noen av ønskene som kom fram i rapporten var svømmehall, ridesenter, skatepark, kino, gågate, park og ungdomshus.

Møteplass og bedre utvalg

19 år senere treffer HA seks 10. trinnselever ved Løten ungdomsskole, og spør hva de ønsker seg i sentrum. Selv om ingen av dem var født i 1998, deler de mange av dem samme ønskene som deltakerne da hadde.

Blant svarene de gir er en møteplass for unge samt bedre utvalg av butikker og restauranter en fellesnevner.

– Det er ikke så mye sosialt å finne på her. Vi ender ofte opp med å møtes i Hamar i stedet, forteller Gine Hønningstad.

Hun sier det er lite å finne på i helgene, og at kinotilbud 1–2 ganger i måneden ikke er nok.

Eirik Fremstad og Eileen Simonsen kunne begge tenke seg innendørs hockeyhall og mulighet for å spille rollerhockey om sommeren. Christina Langseth ønsker seg ridesenter, og Oda Krogh Hardy etterlyser et kjøpesenter i Løten. McDonalds og sushirestaurant frister også blant ungdommen.

Flere ønsker oppfylt

Bente Hagen, virksomhetsleder for kultur, informasjon og service i Løten kommune, forteller at flere av ønskene fra 1998 er oppfylt i dag. Blant annet finnes det nå både lekepark, ungdomshus, skatepark og asfaltert hovedgate.

– Det er jo ofte sånn at «the sky is the limit» i sånne verksteder, og ikke alt er like realistisk, sier hun.

Det kommer også fram i rapportens «kritikkfase», hvor deltakerne ble bedt om å utdype under tittelen «dette liker vi ikke med Løten sentrum».

Blant mer seriøse svar finner man «Altfor lite klekkinger», «for mange rånere», «for mange

sure butikkdamer» og «for få godteposer under julegrantenninga».

Gode innspill, men også kanskje litt utenfor kommunens handlingsrom?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.