– Det var mye bedre å fortelle om det enn at folk skulle gjette seg til hva som var galt med kona mi.

Det sier Tor Eliassen fra Løten. I går, under markeringen av Alzheimer-dagen på Skattlund på Ridabu, ble han tildelt Demensprisen 2016 for innsatsen han og kona Solveig har gjort for å ufarliggjøre det å snakke om demenssykdom.

Alzheimer som 58-åring

For ti år siden fikk Tor Eliassens kone, Solveig, Alzheimer. Hun var bare 58 år gammel. Ekteparet valgte å fortelle om sykdommen til venner, familie og naboer. Det gjorde situasjonen enklere.

I forbindelse med TV-aksjonen i 2013, da pengene gikk til demenssaken, fortalte de om sykdommen blant annet i en lengre reportasje i HA (se faksimile).

– Vi har aldri angret på at vi sto fram og fortalte om det. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Det er ikke lenger noen skam å snakke om en sånn sykdom, sier Tor Eliassen.Eliassen fikk stående applaus fra en sal full av folk som jobber innenfor demensomsorg og andre.

– Jeg føler at det ikke er jeg som skal ha prisen, men kona mi. Men jeg har gjort så godt jeg har kunnet, sier han.

Eliassen skryter av oppfølgingen av Løten kommune med hjemmesykepleie og opphold på Lillehov. I dag bor Solveig på Rosetten på Løten helsetun. Hun trenger hjelp til det meste, men hun trives der, og humøret hennes er godt, forteller Tor Eliassen.

LIVET SKAL FORTSATT LEVES

Både som pasient og som pårørende til en som får en demensdiagnose, blir du brått kastet inn i noe nytt og kjent.

– Hvordan opplevde dere det da kona di fikk diagnosen?

– Vi tok det veldig rolig og pent. Det er en alvorlig og trist sykdom, men vi har hele tiden prøvd å gjøre det beste ut av det.

Nettopp dette med å gjøre det beste ut av situasjonen, til tross for en demensdiagnose, er et av demens-spesialist Peter O. Horndalsveen ved Hukommelsesklinikken på Sanderuds budskap.

– Livet skal både leves og mestres etter en demensdiagnose, og vi bruker mye tid på dette offensive budskapet. Man kan fortsatt ha høy livskvalitet, sier Horndalsveen, som påpeker at en demensdiagnose i seg selv slett ikke setter noen stopper for verken sydenreiser eller fjellturer.

– Man må beholde trua og være offensiv mellom ørene, sier Horndalsveen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00