– Det blir et oppgjør hjemme. Vi må bringe kunnskapen vi har fått her videre til foreldrene, sier Hanna Huuse (14) og Albiana Osmani (15) mens de sammen med Sannah Marie Wold Haagensen og Vanja Waldal er i full gang med å lage kjøttkaker med brun saus, bananmuffins og fruktjuice. Alt av råvarer som er funnet i søpla.

Onsdag var kokk og programleder Charlotte Mohn Gaustad på besøk hos elevene i mat og helse-klassen på 9. trinn på Børstad ungdomsskole. Med seg hadde hun råvarer som var kastet i søpla hos Coop Extra på Børstad. Og budskapet fra Gaustad var klart: Kast mindre mat.

Galskap

Tall fra matvett.no viser at vi i Norge kaster over 350.000 tonn mat årlig.

– Det er galskap. Det er helt avgjørende at det snur, og det er denne generasjonen som må endre galskapen. Vi er i ferd med å ødelegge kloden vår. Mat og helsefag er en utrolig viktig arena for å lære denne kunnskapen, sier Gaustad, som er klar på at det kastes altfor mye mat som er fullt spiselig.

Elevene som laget maten onsdag, innrømmer at de kaster mye mat hjemme, men at det blir endringer med den nye lærdommen.

– Om noe er råttent kan man bare skjære av den delen, og ikke kaste hele. Har noe ligget sammen med noe som er muggent kan man skylle det i vann med litt eddik for å fjerne lukt, sier Haagensen.

Felles ansvar

Osmani mener det er viktig å tenke seg om før man kaster maten i søpla.

– Det er dumt at det kastes så mye. Vi må tenke på dem som ikke har mat, sier hun.

Elevene brukte råvarer som ifølge merkingen på pakningene hadde gått ut på dato for flere dager siden. Alt fra laks og kjøttkaker til salat. Etter å ha smakt på maten, som i utgangspunktet var kastet, er elevene på Børstad klare på at holdbarhetsdatoen ikke nødvendigvis har noe å si.

– Det smaker fortsatt som det skal, sier de.

Det mener Gaustad at flere må tenke på.

– Selv om en vare har gått over holdbarhetsdatoen betyr det ikke at det er giftig dagen etter, sier hun og mener vi er blitt bortskjemte.

– Det kastes mye fordi varene ikke ser helt perfekt ut. Vi må tørre å bruke sansene. Smak og lukt på maten før den kastes. Alle kan gjøre litt for å dempe matsvinn. Håpet er at elevene nå kan dra hjem og påvirke foreldrene, sier Gaustad.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00