Et stykke søppelhistorie er skrevet på Hedmarken. Etter nesten 20 års drift, ble 47 småsamlere stengt mandag. Renovasjonsselskapet Sirkula håper på bedre sortering i regionen.

Nedriggingen av 47 småsamlere startet lengst sør i Sirkulas kundenett, nemlig på Espa mandag morgen. Alle 47 småsamlere er auksjonert bort. Budgiverne har betalt opptil 2.500 kroner per småsamler søppelhusene vil bli brukt som blant annet lekehus i barnehage, husly for sau, høner og hunder, avfallsbod og redskapsbod.

Henter mer avfall hjemme

Ifølge administrerende direktør Grethe Olsbye i Sirkula er nå de nye beholderne for glass, metall og papir kjørt ut. Det nye nå er at drikkekartong kan puttes i beholderen for papir.

– Med småsamlerne startet en ny epoke i søppelsortering i 1996. Da fikk vi starten på kildesortering hjemme. Gjenvinningsstasjonene åpnet i 1995. Hovedhensikten med å hente mer avfall hjemme er å få til best mulig sortering. Erfaring fra blant annet Vestfold, Drammens-området og Østre Toten som har innført det samme, viser at sorteringen øker når mer hentes hjemme i stedet for å måtte kjøres til et returpunkt. Best mulig sortering er bra for miljøet. Da kan nye ting lages av gamle, og jordas råstoffer spares lenger til glede for både oss og neste generasjoner, sier Olsbye.

Til tross for at avfallsmengdene har økt, har søppelvolumet til småsamlerne stabilisert seg. Derimot opplever Sirkula en stor økning på gjenvinningsstasjonene.

Sirkula IKS var tidligere en del av Hias, men ble skilt ut som eget selskap i mars i år.

Glass og metall vil nå bli hentet hjemme hos folk hver åttende uke. Tømmefrekvensen for papir er hver fjerde uke.

Startet med papir

Glass- og metalltømmingen starter i november, papirinnsamlingen er i gang.

– Fra nyttår skifter Sirkula transportør/renovatør som henter avfallet hjemme. Det gjør at det fra oktober og fram til 2017 blir en midlertidig løsning på avfallshentingen. Avfallet hentes på samme ukedag som tidligere ut året, og etter samme intervall som før. To ganger før jul tømmes det tre avfallstyper samtidig, og en gang fire avfallstyper. Renovasjonsbilene har to kamre og får med seg inntil to avfallstyper samtidig. Når det skal hentes mer enn to typer, vil det fram til årsskifte komme to biler på ulike tidspunkt, sier Christian Lie.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.