Med vårsola i ryggen kikker de to ordførerne på skiltet som markerer bioteknologibedriftene som holder til i Biohuset på Hamar. Her ligger også Høgskolens institutt for naturvitenskap og teknologi. Det er slik ordførerne vil ha det, miljøer som ligger tett på hverandre.

Men om dagen er fin, har Busterud og Røhne et alvorlig budskap: det vil være kritisk om campus Blæstad og bioteknologilinjen i Hamar flyttes fra Hedmarken til Evenstad sør for Koppang, slik Høgskolen vurderer å gjøre.

– Vi er bekymret. Det bør Høgskolen være og, sier Busterud.

Les også: Massiv kritikk mot å flytte Blæstad.

– ALVORLIG SITUASJON

For de to ordførerne mener ledelsen i Høgskolen i Innlandet har begynt å gjøre seg uinteressante for næringslivet. Bioteknologimiljøet på Hamar ligger langt fremme, og blant annet eksporterer Geno på Hamar årlig over en halv million doser oksesæd til Kina og andre markeder. Det er generelt sterke miljøer innen avl, foredling og reproduksjon av dyr, planter og fisk som befinner seg på Hedmarken.

– Det er verdensledende. Så i stedet for å ha en Høgskole som bygger oppunder, så har vi en Høgskole som bygger ned, mener Busterud, og får støtte av kollegaen fra Stange.

– Det er en alvorlig situasjon som er i ferd med å oppstå. Bioteknologi er et satsingsområde i Innlandet, sier Røhne.

Les også: Vil bevare Blæstad.

– ENORME MULIGHETER

Stange-ordføreren undrer seg derfor over hvilket fokus ledelsen i Høgskolen i Hedmark har på bioteknologi, og etterspør hva som har skjedd i prosessen så langt. Røhne mener det ligger enorme muligheter i å utvikle morgendagens næringer, og at Hedmarken har en mulighet til å ta en ledende posisjon i denne utviklingen. Men det må gjøres sammen.

– Jeg er i tvil om at styret i Høgskolen i Innlandet har tatt dette med i betraktningen, sier Røhne.

Busterud mener Høgskolen later til å ha fokus på feil sted.

– De virker ikke å være opptatt av næringsutvikling. Vi er vel bekymret for Høgskolens næringsfokus generelt. Vi trenger en høyskole som støtter opp under næringene vi faktisk lever av, sier Hamar-ordføreren.

BØR VENTE TIL UTREDNING

Høgskolen i Innlandet gjennomfører i disse dager en utredning som vil være klar i mai eller juni, og som skal peke på hvilken ordning som vil være best for morgendagens fakultetsordning.

Men ordførerne er redd for at styret i Høgskolen i realiteten vil konkludere i saken på et møte i neste uke.

– Utredningen må være premiss for avgjørelsen, så den må utsettes til utredningen er ferdig, mener Busterud.

HA har uten hell forsøkt å få tak i rektor ved Høgskolen, Anna Linnea Ottosen, for en kommentar.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.