- Privatisering er ikke en måte å tjene penger på. Det er en måte å fraskrive seg ansvar på, mener leder Peder Arne Farberg i Vang Arbeiderforening.

Han er kritisk til måten søppelhentingen har blitt håndtert siden RenoNorden tok over som avfallsleverandør etter nyttår, og mener Sirkula må ha gjort en dårlig jobb med anbudsdokumentene.

- Det er helt klart noe galt når de har så store problemer i oppstarten, sier Farberg.

krever at kontrakten heves

Derfor vil arbeiderforeningen under kveldens årsmøte i Hamar Arbeiderparti fremme et forslag som krever at kontrakten med RenoNorden heves så snart som mulig. De krever også at Sirkula, som er et interkommunalt selskap og eies av kommunene på Hedmarken, tar over søppelhentingen i egenregi.

- På sikt må vi jobbe for det. Det bør skje så raskt som mulig, sier Farberg.

Han viser til en by som Trondheim, der avfallshentingen etter mange år på anbud ble ført tilbake i kommunal regi i 2006.

- Trondheim sparte store summer på det. Det er en trend i samfunnet hvor alt skal privatiseres. Den trenden må vi prøve å snu, mener Farberg.

mener vi får dårligere tilbud

I Trondheim er årsgebyret for en husholdning med 140 liters restavfallsdunk 2525 kroner. I Hamar er tilsvarende pris 2797,59 kroner, Løten 3631,25 kroner, Stange 3291,25 og Ringsaker 3596,25 kroner.

Riktignok må trønderne i følge Trondheim Renholdsverk belage seg på å frakte glass og metall til gjenvinningsstasjonene selv, men de får til gjengjeld restavfallet hentet hver fjortende dag, mot hver fjerde uke på Hedmarken.

- Mener du at vi får en dårligere tjeneste slik søppelhentingen er organisert på Hedmarken i dag?

- Ja, det gjør vi. Ved at tjenesten tilbakeføres i kommunal regi, har vi også kontroll på at det er ordnede arbeidsforhold, sier Farberg.

har støtte i eget parti

Styret i Hamar Arbeiderparti går inn for å støtte forslaget som blir lagt frem på kveldens årsmøte.

- Styret i Hamar Ap støtter uttalelsen, og vil søke samarbeid med Ap-lagene i Ringsaker, Stange og Løten for å se nærmere på muligheten for å påvirke som eiere for best mulig løsning, sier gruppeleder i Hamar Ap Grete Solli.

Hun forteller at de i formannskapet vil forsøke å sikre en tydelig eierstyring overfor Sirkula.

- Vi ønsker at Hamar kommune skal være en god og tydelig eier, sier Solli.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.