I Hamar finnes det i dag ikke noe livssynsnøytralt rom som kan brukes til gravferder for personer tilhørende andre religioner.

Derfor har det siden 2013 vært jobbet med å finne løsninger for å dekke til kristne symboler og tilpasse kapellet i krematoriet til et slikt rom.

Godkjent av biskopen

Biskop Solveig Fiske godkjente høsten 2017 de tilpasningene kirkelig fellesråd ønsket å gjøre.

Det handlet blant annet om et forheng til å henge foran endeveggen, for å dekke til kristusmaleriet.

Tilpasningene biskopen godkjente gjorde tidligere domprost Ole Elias Holck bekymret. Han sendte en henvendelse til kulturvernavdelingen i Hedmark fylkeskommune 7. november.

Bekymringsmelding

I henvendelsen viser han til at under restaureringen av kapellet, hvor Holck var delaktig, ble det lagt stor vekt på at rommet ble mest mulig tilbakeført til opprinnelige farger og uttrykk. Rommet skulle få tale både som et arkitektonisk funkisikon, og Per Vigelands kunst skulle bli bevart.

Holck ønsket også informasjon om hvordan han skulle gå fram for å få interiøret i kapellet fredet.

Midlertidig fredet

Kulturvernavdelingen i fylkeskommunen tok deretter anmodningen videre til Riksantikvaren, som er den nasjonale fredningsmyndigheten.

Riksantikvaren skal vurdere om bygget skal fredes. Inntil fredningen er avklart, er bygget midlertidig fredet. Den midlertidige fredningen kommer både som følge av prosessene som pågår inkludert forberedelsene til en utvendig fasaderehabilitering.

Kirkelig fellesråd behandlet saken 14. desember, og de vedtok å stoppe arbeidene som pågår innvendig i Hamar kapell for å finne en løsning for tildekning av endeveggen i krematoriets seremonirom.

«Fellesrådet vil etter Riksantikvarens behandling av saken se på saksforholdene på nytt og gjøre en ny vurdering på selvstendig og fritt grunnlag» ifølge vedtaket i fellesrådet 14. desember.

Hamar kommune har satt av 5 millioner kroner til rehabilitering av fasaden på krematoriet på budsjettet for 2018.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.