• Illustrasjonsfoto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Etterspørselen hos oss er som før. Vi har hatt normal levering ut over høsten. Om lag 200 av de 300 kassene vi har stelt i stand med tørr ved er solgt.

Det sier Mikkel O. Dobloug. Sammen med kona Toril driver han Vedbua i Furnes i Ringsaker.

Han sier at ekteparet har trappet ned produksjonen til det halve av da de var på topp.

50 prosent økning

Flere vedprodusenter melder ifølge NTB om en salgsøkning på 50 prosent i år.

Fra 2015 til 2016 var veksten i vedforbruket på 40 millioner kWh, tilsvarende 420.000 seksti liters sekker med bjørkeved, ifølge tall fra SSB.

– Ifølge rapporter vi får fra vedprodusenter over hele landet, ligger det også an til en videre vekst i vedforbruket i 2017, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i Norsk Ved, som er fagorganisasjonen for vedprodusenter i Norge, til Nationen.

KUNDENE VET HVA DE VIL HA

Furnesingene forteller at de har mange faste kunder - og at det er lokal bjørk som teller:

- Det er nesten ingen som vil ha blandingsved lenger. Folk er opptatt av at det skal være norsk bjørk.  Vi får bjørka levert i strangler av sønnen vår. Han har tusen mål med skog der det må tynnes en del. Det er viktig å passe på at bjørka hogges mens det er kaldt. Da blir barken sittende og veden holder seg hvit og pen, sier veteranen.

EN AV NORGES STØRSTE

SSB-tallene viser at vedforbruket vårt i 2016 lå på 5,61 milliarder kWh. Dette tilsvarer brutto energimengde i cirka 54 millioner 60 liters sekker med bjørkeved. I 2015 var vedforbruket i Norge på 5,57 milliarder kWh.

En av Norges største vedprodusenter, Roy Vermundsberget i Åsnes kommune i Hedmark, melder om rekordsalg i år av bjørkeved fra Finnskogen. Vedprodusenten har økt salget så langt i år med 67 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

– En ny trend er at folk sikrer seg ved mye tidligere enn før. Etter en noe kjølig sommer var årets vedsalg i full gang allerede i august, sier Vermundsberget. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00