- I Hedmark vil klimaendringene særlig føre til behov for tilpasning knyttet til kraftig nedbør og flom i små, bratte, masseførende sidevassdrag som kan bryte ut av sitt normale løp. Knyttet til slike hendelser er det også ofte problemer med flom- og jordskred. Hyppigere og mer intens nedbør vil dessuten gi økte utfordringer med overvann, sier Dagrun Vikhamar Schuler, klimaforsker i NVE/Norsk Klimaservicesenter.

Kunnskap er nøkkelen

Klimaendringene kan bidra til større ødeleggelser på infrastruktur og eiendom. For å redusere fremtidige skader må kommunene gjennomføre klimatilpasningstiltak.

- Klimakunnskapen må inn i arealplanleggingen. Kommunene må styre arealbruken bort fra fareområder. Dette er det beste og mest effektive virkemidlet for å forebygge skader fra flom og skred på ny bebyggelse, sier sjefingeniør i NVE, Paul Christen Røhr.

Episoder med kraftig nedbør ventes å øke vesentlig både i intensitet og hyppighet. Det betyr at utfordringene med overvann blir større enn i dag.

- I Hedmark er det flere forhold som gjør at det er særlig viktig at man planlegger for alt vannet. Mange bor spredt og ofte langs mindre bekker og elver, tettstedene ligger mange steder på elvevifter eller langs vassdrag, og bysentrene er ofte under arealpress. Det er viktig at man holder avstand til bekker, elver og lavpunkt. Og samtidig holder bekker og vannveier åpne – ikke legg dem i rør, forteller Røhr.

Klimaprofil HedmarkKlimaprofilen gjør kunnskapen om klimaendringer lettere tilgjengelig for planleggere på kommunalt og regionalt nivå.

Overleveringen av klimaprofilen skjer i fylkeshuset på Hamar, torsdag ettermiddag.

Norsk Klimaservicesenter, et samarbeid mellom Meteorologisk institutt, Norges vassdrags- og energidirektorat, Uni Research og Bjerknessenteret, har utgitt rapporten «Klima i Norge 2100». Basert på rapporten er det nå laget en Klimaprofil for Hedmark. Klimaprofilen gir et kortfattet sammendrag av klimaet og forventede klimaendringer. Alle fylker i Norge har nå fått en klimaprofil.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.