Nå har Scaniaen i branngarasjen i Løten fått selskap. Den nye bilen er også av merket Volvo. Tankbilen er bygget på et FL 280-chassis, og har firehjulstrekk. Den skulle egentlig ha kostet Hedmarken brannvesen tre millioner kroner, men takket være en heftig arbeidsinnsats fra brannmenn på Hamar, med å montere vanntank, slokkeutstyr og blålysanlegg, ble prisen for den nye brannbilen dyttet ned til kun to millioner.

– Vi er veldig glade for at gjengen på Hamar har gjort en så god jobb, sier Tor Bekkevold som er utrykningsleder i Løten.

Bilen ble overrakt brannstasjonen i Løten 10. oktober. Behovet for en ny tankbil var ifølge Bekkevold stor, da den forrige som sto i Løten var fra 1983. Denne begynte å få en del mangler, og blant annet var bremsene i dårlig stand.

Tanken og slokkeutstyret fra den gamle bilen var derimot i god stand, og ble flyttet over på den nye bilen.

Tar seg lettere fram

Bilen har som nevnt firehjulstrekk, og den er ganske lett til tankbil å være.

– Bilen veier 13 tonn, og den er litt mindre enn den andre bilen vi har. Tanken er at denne skal være lettere å komme fram med, forteller Bekkevold.

Beredskapstiden dersom det skulle bli brann, er på dagtid på fire minutter. Seks minutter tar det på natta. Bilen har automatgir, for å gjøre den mer lettkjørt. Og den har allerede fått prøve seg på utrykning, ifølge Bekkevold.

– Bare noe småtteri, men det har vært greit å få testet at bilen oppfører seg som den skal også når det er alvor.

Noe fartsfantom er bilen dog ikke, med maksfart på 100 kilometer i timen.

Godt utstyrt

Løten brannstasjon har også fått ny feierbil til 350.000 kroner, og en helt ny hydraulisk jekk til redningsbruk ved trafikkulykker. Bekkevold er godt fornøyd med utrustningen.

Brannvesenet i Hedmark har bestemt at det skal brukes skum i stedet for vann for å slokke brann, og det er altså skum som fylles på tanken til den nye bilen.

– Det blir mindre skade på bygninger, og tryggere for røykdykkerne da det blir mindre røykutvikling av skum enn av vann. Konseptet kalles One Seven. Det er plass til sju ganger så mye skum som vann i tanken. Maksimal kapasitet på tanken til den nye bilen er altså 35.000 liter skum.

Bekkevold er godt fornøyd med å være utrykningsleder i Løten. I fjor hadde brannvesenet i kommunen 73 utrykninger, omtrent en for hver hundrede Løtensokning.

– Jeg har inntrykk av at det er bra fokus på det å forebygge brann i Løten, mener Bekkevold.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00