Det nærmer seg nyttårsaften, og det betyr at mange vil ta turen ut i nattemørket for å knipse bilder av fyrverkeri. I den forbindelse kommer Luftfartstilsynet med en klar beskjed:

– Det er forbudt å fly hobbydronen når det er mørkt. Ulykker med droner kan føre til fatale ulykker. Vis dronevett på nyttårsaften, skriver Luftfartstilsynet på egne hjemmesider.

– Droner gir mulighet for å ta fine bilder, og mange ønsker kanskje å prøve dronen man har fått til jul til å ta bilder av nyttårsfeiringen. Men det er strenge regler som alle som flyr en drone må forholde seg til. Brudd på reglene kan få alvorlige konsekvenser. Bare tenk deg konsekvensene dersom en drone faller ned i hodet på en person. Luftfartstilsynet vil vurdere å anmelde alle lovbrudd til politiet.

Her er noen oppfordringer fra Luftfartstilsynet:

– Nyttårsfeiringen skjer når det er mørkt. Flyging med drone i mørke er ikke tillatt. Hobbyflyging med drone når nyttårsrakettene skytes opp er altså ikke lov.

– Av hensyn til sikkerheten er det heller ikke lov å fly drone over folkeansamlinger. Dronen må holde seg 150 meter fra personer, biler og bebyggelse. 

– Oppskyting av fyrverkeri kan i verste fall skade dronen og føre til at den kommer ut av kontroll. Dette kan igjen føre til farlige situasjoner og skade. Som dronefører plikter man å fly hensynsfullt og forsiktig, og man er ansvarlig for skade som oppstår som følge av droneflygingen.

– Det er opp til droneføreren selv å sette seg inn i regelverket. Droneføreren har selv ansvaret for skader på personer og eiendeler.

– For å unngå å gjøre noe ulovlig som kan sette andre i fare, bør derfor synet av nyttårsrakettene nytes fra bakken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.