– Det kommer ikke til å være noe rød løper og festivitas i forbindelse med denne premièren. Og vi kommer ikke til å vise reklame i forkant av filmen, sier Espen Jørgensen.

– Er dette noe bransjen har diskutert, eller er det et valg du har gjort for Hamar kino?

– Dette er et valg jeg har gjort. Jeg synes det blir feil å vise reklamefilm for salg av såpemidler i forkant av denne filmen. Jeg ønsker en verdig visning, sier kinosjef Espen Jørgensen.

Han har selv sett filmen, og er, som mange, imponert: – Jeg synes filmen er som den bør være, sier Espen Jørgensen. Og: – Filmen gir oss en fornemmelse av hvordan det var å være i den forferdelige situasjonen.

Vist på Hamar kino

Kinosjefen forteller at filmen er vist på Hamar kino for pårørende og overlevende. Han forteller at et tjuetalls personer var til stede, at det også var representanter fra produksjonsselskapet til stede – og at de frammøtte hadde en samtale i etterkant av filmvisningen.

Filmen «Utøya 22. juli» deltok i konkurranse under filmfestivalen i Berlin denne måneden. Den ble vist for norsk og internasjonal presse, og filmen har stort sett mottatt svært god kritikk.

Imponert Kove

En av mange som så filmen i Berlin var Hamars Oscar-vinner Torill Kove. Hun fortalte at filmen ble svært godt mottatt av publikum på forestillingen hun var på – og om filmen sa hun: – I utgangspunktet en forferdelig situasjon. En stor utfordring for en filmskaper, sa hun, og la raskt til: – Jeg synes han (regissør Erik Poppe red.anm.) gjorde en kjempejobb.

Måtte lages

Skuespillerprestasjonen til unge Andrea Berntzen (19) som spiller jenta vi følger, «Kaja», ble trukket fram som svært god av mange. Selv sa regissør Erik Poppe under pressekonferansen i Berlin: – Jeg har aldri jobbet med et større talent enn Andrea.

Om filmen og om spørsmålene rundt påkjenningen av å se filmen sa Poppe, ifølge nrk.no: – Det skal gjøre vondt å se filmen, hvis ikke kommer den for sent. Dette er del av en helbredelsesprosess. Jeg måtte gjøre denne filmen for å vise hvordan høyreekstrem terror kan se ut.

Fakta

«Utøya 22. juli»

Regi: Erik Poppe 

Skuespillere: Andrea Berntzen, Elli Rhiannon Müller Osborne, Jenny Svennevig, Aleksander Holmen, Ingeborg Enes, Sorosh Sadat, Brede Fristad, Ada Eide m.fl. 

Sjanger: Drama 

Spilletid: 1 t. 30 min. 

Nasjonalitet: Norsk 

Aldersgrense: 15 år

Premiere: 9. mars

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.