– Det smaker ingenting, jo. Niendeklassingene fra Trysil ungdomsskole satte plastbegrene med gjennomsiktig væske på bordet. Men Marius Aasberg Martinsen og Tomy Bålsrud Pettersen fra Storhamar VG 2, stramme kokker å se til, hadde mer mystisk fluidum å by på: Vatn med eddik, og vatn med salt, vatn med sukker, og niendeklassingene gjettet seg fram, slurk for slurk, rene gymnastikk timen for smaksløkene.

pirre og lokke

Og det var nettopp de som skulle pirres den dagen fylkeskommunen tok på seg spanderbuksene og sendte alle fylkets 9.-klasser til Hamar. Mat og turisme er viktige næringsveger i Hedmark, fra jord til bord, og fylket vil sikre rekrutteringen. Gi elevene smak for ei framtid i bransjen.

– Yrkesfagene trenger jo flere folk, som Marius og Tommy sa. De er arketypen på det Hedmark trenger; er godt i gang med en utdannelse, som skal gjøre matfolk av dem. Begge sikter seg inn mot kjøttbransjen. Marius fordi det passer med hobbyen; han er jeger på åttende året, og begge fordi de synes kjøtt er konge.

på Hamar med slakt

Det synes også Robin Halovaara, Simen Federley, Tjæran Lyngnes og Marius Syversen, alle lærlinger på Nortura. De var hanket inn som ambassadører og snakket opp yrket til skoleklasse etter skoleklasse, i stadig skiftende strøm. Nortura har 19 lærlinger nå. De gjorde en strålende jobb for å få opp interessen for det mulighetenes marked kjøttbransjen, ja hele matbransjen er, for dem som snart skal velge framtidsveg.

Det er ofte livlig i Vikingskipet. Fredag var det ekstra. Tenk deg sjøl, 1.800 niendeklassinger suste rundt for å få med seg mest mulig. Hele fylket i fart under samme tak, gjerne på utkikk etter smaksprøver. Men under smart ledelse av særskilt tildelte førere for hver skole.

Hos frøfirmaet NORGRO. hvis stand fløt over av alskens spennende grønnsaker, fikk de gulrot, kålrot, tomat og knutekål, samtidig som de fikk se spennende nyheter, som hvite rødbeter, blå kål, og mye mer.

I dag er det publikums dag i Vikingskipet, med anledning for alle til å oppleve det beste Hedmark har å by på. I Vikingskipet, som jo egentlig ligner et omvendt mattrau slik en dag.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.