Kikhoste skyldes bakterien Bordetella pertussis, som angriper luftveiene. Det er svært smittsomt, og smitter ved dråpesmitte. Behandling med antibiotika innen tre uker etter symptomdebut vil kunne forkorte sykdomsforløpet og redusere smittsomheten. En er bare smitteførende de første tre ukene etter symptomdebut, eller inntil fem dager etter påbegynt antibiotikabehandling. Tid fra smitte til utvikling av symptomer er vanligvis 7–10 dager. Den første uken er symptomene vanligvis forkjølelseslignende, deretter følger det ofte flere uker med hoste. Hosten kan noen ganger være typisk anfallsvis med kiking og brekninger, men kan også være mer ukarakteristisk. Kikhoste kan være farlig for små barn, spesielt spebarn fordi de kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfall. Eldre barn og voksne får ofte mildere symptomer, men hosten kan være langvarig.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.