«Utbygging av Kausvol kan skape utfordringer for andre barnehager i samme område. Ved hovedopptaket i år så vi at både Navneberget og Enerhaugen sto med noe ledig kapasitet etter første opptaksrunde. De har etter hvert fylt opp blant annet ved å avhjelpe Romedal og Vallset». Dette skriver rådmannen i innstillingen til dagens møte i driftsutvalget i Stange.

Venstrepolitiker Erik Ringnes synes argumentasjonen fra rådmann høres defensivt ut.

– Jeg kjenner ikke saken så godt, men jeg vil si at det vår rolle som politikere blant annet å sørge for nok barnehageplasser. Stange er en av de få kommunene i Hedmark som tiltrekker barnefamilier, sier Ringnes.

Finden reagerer

Barnehageeier Finden er enig med Ringnes og sier at hun opplever at det ringer fortvilte foreldre hele vinteren, som har flyttet til kommunen etter søknadsfristen 1. mars og da ikke får barnehageplass før august året etter. 

– En kommune i vekst trenger plasser til barn som kommer i løpet av året. Ellers velger folk nabokommunene. Vi mener at en vekstkommune som Stange bør være i forkant og tørre å gå med noe overkapasitet for å kunne tilby tilflyttere barnehageplass selv om de ikke har søkt innenfor fristen 1. mars, sier Finden.

Kommunen skal bygge selv

Kommunen skal selv bygge en seks-avdelings kommunal barnehage på Nedre Tømte i Ottestad. Det gir derfor ikke grunnlag for en utvidelse av Kausvol gardsbarnehage, som ligger noen kilometer sør for Ottestad på Skjelvinga langs fylkesveg 222. Det sier rådmannen videre. Finden har nå skrevet brev til politikerne i driftsutvalget og formannskapet der eierne håper at de vil se på saken med litt større bredde i argumentasjon enn rådmannen har gjort. Finden hevder rådmannen er opptatt av at det på nåværende tidspunkt ikke er behov for ytterligere kapasitet.

– Vi mener det er defensivt av rådmannen å kun basere vedtaket i saken på de barna vi har på venteliste pr 19. april. Stange kommune hadde i 2016 regionens høyeste befolkningsvekst. Sammenligner vi med Hamar, Ringsaker og Løten kommuner så har Stange den mest konservative tolkningen av behov for barnehageplasser. Vi er ikke avhengig av å starte opp med 35 nye plasser med en gang, sier Finden. 

Fakta

Kausvol

Gardsbarnehage siden 2001.

Startet med 18 barn. Er nå godkjent for 69 heltidsplasser.

Ønsker ny avtale med kommunen som gir kapitaltilskudd for nye 35 plasser over tre år. Er i dag fordelt på tre hus.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.