Da Ankerskogen svømmehall ble rehabilitert og utvidet i årene 2011 til 2013, fikk byggeprosjektet kompensert for moms.

68 millioner kroner i såkalt momskompensasjon inngikk i finansieringen av anlegget.

Opplevelsessenter

Siden 2010 har inngangsbilletter til opplevelsessentre vært momspliktige. Enkelt sagt dreier saken seg om Ankerskogen skal betraktes som et opplevelsessenter i skattemessig forstand.

Hvis det er tilfelle, er det i strid med regelverket dersom anlegget har fått momskompensasjon.

Til idrettsforbundet

Hamar kommune var forespeilet et svar rundt juletider, men det har ikke kommet så langt. Nå har ordfører Einar Busterud skrevet brev til KS og Norges idrettsforbund, hvor han påpeker urimeligheten i at et anlegg som brukes i folkehelsesammenheng kan bli lignet som en fornøyelsespark.

Ankerskogen har eget opplæringsbasseng hvor kommunen driver svømmeopplæring, og det er terapibasseng for grupper med kronikere, mennesker med nedsatt funksjonsevne med mer.

Konkurransehensyn

Busterud synes det er totalt urimelig dersom kommunen må sende tilbake 68 millioner kroner, pluss at billettene som er solgt de siste årene må få momspåslag som også må tilbakebetales.

– ESA har sagt at kantinedrift og svømmebasseng ikke er omfattet av konkurranselovgivningen. Skattemyndighetene i Norge har tatt dette lenger. Saken har paralleller til momskompensasjon for kulturhus. Der skar departementet igjennom, og kulturhusene slapp å betale tilbake. Det er meningsløst å kalle Ankerskogen et underholdningsanlegg, sier ordføreren.

Uavklart i Drammen

Drammensbadet i Drammen har fått en regning på 60 millioner kroner fra skattemyndighetene. De har betalt, men bestrider vedtaket. Saken er ikke avklart.

– En ting er at det er mye penger på spill for kommunen, men samtidig undergraver det folkehelseaspektet og det at det legges til rette for at barn skal lære seg å svømme, sier Busterud.

– Håper fornuften seirer

Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud er krystallklar på at kommunen vil ta alle virkemidler i bruk dersom momskravet blir iverksatt.

Dersom konklusjonen til skatteetaten blir slik, er rådmannen klar på at det er fullstendig urimelig.

– Å behandle Ankerskogen som et tivoli, er helt urimelig. Lovverket er svært uklart, mener rådmannen.

Saken i Drammen har noen likheter, men også forskjeller.

– Vi har gode begrunnelser for at Ankerskogen skal ha momskompensasjon. Det er mye svømmevirksomhet, og aktiviteter for pensjonister og mennesker med funksjonsnedsettelser. Det er langt fra underholdning. Vi investerer i folkehelse, påpeker rådmannen.

Dersom det kommer krav om tilbakebetaling, er det kommunen og ikke Ankerskogen som hefter for det.

– Dersom et slikt vedtak kommer, vil vi forfølge saken på alle mulige måter. I så fall er ikke regelverket i takt med virkeligheten. Jeg håper fornuften seirer, sier Gudbjørgsrud.

Ankerskogen har de senere årene skilt regnskapene for de ulike avdelingene. Når det kommer til velværeavdelingen, sier rådmannen at det ikke er urimelig å legge moms på billettene der. 

I forbindelse med skattegjennomgangen hos kulturhusene i Stavanger og Kristiansand, endte det med en politisk avklaring, og at de slapp å betale tilbake store beløp. 

Viser til taushetsplikt

Skatteetaten kommenterer ikke enkeltsaker.

Det sier pressekontakt for Skatt øst Karin Røn til HA. 

HA har forespurt Skattedirektoratet om skatteetaten har spesiell oppmerksomhet rundt svømmeanlegg for tiden, og vi har spurt om når Hamar kommune kan vente et svar vedrørende Ankerskogen. 

Det siste svarer de ikke på, men fra Trond Skarbøvik som er seksjonssjef for merverdiavgift i rettsavdelingen får vi dette svaret på epost: 

– Skatteetaten kan ikke kommentere konkrete virksomheter eller personer på grunn av taushetsregler. Vi er ikke kjent med spesiell kontroll av svømmehaller, men det er ikke uvanlig at det foregår regionale kontroller generelt, blant annet på momskompensasjonsområdet, ifølge Skarbøvik.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.