Det siste året har titalls møter mellom de forskjellige fagforbundene og ledelsen i Bane Nor ikke ført fram.

Heller ikke forhandlinger mellom arbeidstakerorganisasjonene LO Stat og Delta på den ene siden, og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter på den andre, har gitt resultater. 11. januar brøt forhandlingene sammen.

Nå er det berammet mekling hos riksmekleren mandag 26. februar.

Fristen for å komme til enighet er satt ved midnatt natt til tirsdag 27. februar. Oppnås ikke enighet, er streiken et faktum fra 27. februar.

10 på Hamar

Totalt vil 33 medlemmer i arbeidstakerorganisasjonen Delta tas ut i streik i første omgang dersom det ikke blir enighet. De er fordelt på 21 medlemmer i Oslo, 10 på Hamar og 2 medlemmer på Elverum.

Ifølge en pressemelding som Delta sendte ut onsdag ettermiddag, er de uttatte medlemmene i hovedsak administrativt ansatte og fagspesialister. Uttaket skal ramme arbeidsgiver, og ikke de reisende, heter det i pressemeldingen.

På Hamar stasjon ligger trafikkstyringssentralen for togframføringen på Østlandet.

Sentralen sørger for togframføring på Dovrebanen mellom Eidsvoll og Dombås, på Rørosbanen mellom Hamar og Røros, og på Raumabanen og Solørbanen.

Første uttak

Første nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen i Delta sier at de i første streikeuttak ikke har tatt ut folk som stopper togdriften, men administrativt personale og fagspesialister.

Det betyr at togdriften ventelig vil gå som normalt i de første dagene av en eventuell streik.

– Vi ønsker å ramme tredjepart minst mulig. Så vil vi måtte vurdere hvor fort vi trapper opp en eventuell streik, og det kan skje at togdriften blir rammet, men det må arbeidsgiver i så fall bære ansvaret for, sier Thorkildsen.

Dersom etter hvert togledere på Hamar og andre steder blir tatt ut i streik, vil det ikke gå lang tid før togdriften blir påvirket.

Tillitsvalgt Knut Røshol for toglederne på Hamar bekrefter at ingen togledere er tatt ut i det første streikeuttaket. 

- Både arbeidsgivere og arbeidstakersiden forbereder seg på en eventuell streik, sier Røshol.

Bane Nor har i lengre tid jobbet for å avvikle trafikkstyringssentralen på Hamar i strid med de ansattes ønsker, og streikeviljen er ventelig stor.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.