Ordene tilhører advokat Berit Reiss-Andersen.

Torsdag ble det kjent at Oslo politidistrikt trekker «gulltiltalen» mot K.A. Rasmussen. Det kan ikke føres bevis for at bedriften har begått grove brudd på tolloven ved å kjøpe gull som angivelig skal ha vært smuglet inn til Norge av kriminelle.

Advokat Berit Reiss-Andersen, en av landets mest erfarne fra store og alvorlige straffesaker, sitter på et konferanserom på et hotell i byen sammen med advokatkollega Ellen Haug-Svendsen. De to skulle egentlig forberedt sin prosedyre til avslutningen på K.A. Rasmussen-saken.

I stedet har de kort tid før møtet med HA fått beskjed om at Oslo politidistrikt trekker hele saken. Etter at den har gått i Hedmarken tingrett siden 21. august.

– Det er dessverre resultatet av en skandaløst dårlig etterforsking. Den har vært preget av mangel på ledelse og mangel på kontroll. Det er en ren rettsskandale.

– Tiltalen er reist på et mangelfullt grunnlag. Den skulle aldri vært tatt ut og aldri ha havnet i retten.

ØNSKER IKKE Å KOMMENTERE

HA har kontaktet politiadvokat Kristine Olsen i Oslo politidistrikt for å få hennes kommentar, både til at saken trekkes og til den krasse kritikken fra advokat Berit Reiss-Andersen, som har representert K.A. Rasmussen og styreleder Pål Tajet.

Olsen skriver i en e-post til HA at saken blir formelt avsluttet i Hedmarken tingrett fredag.

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette før forhandlingene i morgen, står det i eposten fra politiadvokaten.

– gikk etter offeret

Berit Reiss-Andersen er svært kritisk til at politiet valgte å gå etter K.A. Rasmussen, som allerede i 2012 fikk vitnestatus i saken og i 2013 ble siktet.

– De som har vært utsatt for den straffbare handlingen, altså K.A. Rasmussen, er de eneste som er straffeforfulgt i dette sakskomplekset. Det er, og dette har vi forsvarerne påpekt lenge, helt ubegripelig at man har valgt å holde et så stort fokus på bedriften.

KAN KOMME GIGANTKRAV

For K.A. Rasmussen har saken fått store konsekvenser.

Den er en kjemperipe i lakken.

– Kan det nå bli aktuelt å fremme et erstatningskrav mot staten?

– Det er for tidlig å gi noe svar på det, men det er klart at saken har kostet bedriften mye. Både i form av økonomiske utgifter, men også i form av tapt anseelse og mangel på utvikling fordi de har måtte bruke fem år på å takle denne saken. Betrodde medarbeidere har vært siktet, og pågrepet og har sittet på glattcelle. For dem har saken fått enorme konsekvenser, sier Reiss-Andersen til HA.

ALLE ER GLADE

Styreleder Pål Tajet havnet på tiltalebenken i K.A. Rasmussen-saken. Torsdag var han glad for at det er over.

– Jeg er glad. De ansatte er glade. Eierne er glade.

Det sier den erfarne næringslivslederen Pål Tajet til HA bare noen få timer etter at han er blitt gjort kjent med at politiet trekker saken mot bedriften han er styreleder for.

Siden 21. august har Tajet sammen med tidligere styreleder, og storaksjonær Harald Ulrik Sverdrup samt bedriftens salgssjef sittet på tiltalebenken i tingretten. Med risiko for å personlig havne i fengsel.

BEKREFTELSE

– At saken nå trekkes bare bekrefter det bedriften har sagt hele tiden. K.A. Rasmussen har ikke hatt noe motiv og ingenting å tjene på å begå denne forbrytelsen, sier Tajet til HA.

Da de ansatte ble informert torsdag var det ifølge Tajet stor glede.

– HØY KOSTNAD

– Saken har tatt fem år av K.A. Rasmussens fokus. Det har hatt en høy indirekte kostnad fordi bedriften ikke har kunnet se framover og ha fokus på det som er dens virksomhet.

– Du sa fra vitneboksen at bedriften har mistet en storkunde. Vet dere hva saken har kostet K.A. Rasmussen i kroner og øre?

– Det vet vi ikke svaret på per nå. Men viktigst akkurat nå er at vi kan legge dette bak oss og konsentrere oss om å utvikle bedriften videre.

FOR TIDLIG MED ERSTATNING

– Er det aktuelt å kreve erstatning fra staten for denne saken?

– Det er også altfor tidlig å svare på. Vi har visst om dette bare i noen ganske få timer. Det må vi komme tilbake til. Men igjen er det dette med fokus. Vi har brukt fem år på saken. Så får vi se hvor mye mer tid vi skal bruke på den.

– Det overordnede for oss nå er at dette er over, og folk er glade, sier Pål Tajet, som kom inn som styreleder i 2014, på et tidspunkt da de gullkjøpene politiet mente var forbrytelser for lengst var gjort.

SALGSSJEF PÅ GLATTCELLE

K. A. Rasmussens salgssjef ble hentet i Hamar og satt på glattcelle i Oslo i starten av saken. Hun er fortsatt sterkt preget av det.Kvinnen er fra Hedmarken og hun har jobbet i K.A. Rasmussen i tre tiår.

Da hun forklarte seg i retten brøt hun sammen i gråt da hun fortalte hvordan oslopolitiet hentet hennes hos K.A. Rasmussen i Hamar, kjørte henne til Oslo og lot henne overnatte på glattcelle før hun ble avhørt dagen etter. Kvinne har beskrevet at hun nærmest var i en tilstand av sjokk, og at hun fortsatt bærer sterkt preg av pågripelsen.

Hun hadde aldri tidligere vært i kontakt med politiet.

Kvinnen vil nå få mulighet til å kreve en økonomisk erstatning for urettmessig rettsforfølgelse.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.