Influensaen har kommet tidligere enn vanlig, og Folkehelseinstituttet (FHI) venter en sykdomstopp rundt jul og nyttår.

Sør-Norge ligger foreløpig øverst på statistikken, og høyest antall med feber, muskelsmerte, hodepine og rennende nese finner man i Oslo, Akershus og Vestfold.

Tidlig utbrudd

– Antall influensatilfeller er nå allerede på nivå med toppen vi hadde i fjor, og er høyere enn vanlig for årstiden, heter det på FHIs nettsider.

Det er uvanlig med så mange tilfeller allerede i desember, men nå venter altså FHI en topp rundt den forestående høytiden.

Så langt i høst har 3.000 nordmenn fått påvist influensa. Bare den siste uken ble 185 personer innlagt på sykehus med influensa, viser oversikten for uke 50.

På landsbasis er influensaaktiviteten fortsatt lav, ifølge FHI.

Eldre og småbarn

Det er flest eldre som legges inn på sykehus, etterfulgt av små barn i alderen 0-4 år.

I hovedsak er det influensa A (H3N2) som påvises, og som så langt preger sesongen 2016/17. Også ellers i verden er det influensa A (H3N2)-virus som dominerer.

FHI minner om at det ikke er for sent å vaksinere seg, men understreker at det tar cirka to uker fra vaksinen settes til den gir beskyttelse. Derfor haster det nå, lyder anbefalingen.

En klem til...

Er du av dem som ikke blir liggende i senga med feber og influensa nyttårsaften så kan du feire litt lenger.

Hvis du er rask, kan du få mer tid til nyttårsfeiringen. Justervesenet kommer nå med en gladnyhet for festløver med dårlig tid på nyttårsaften.

Justervesenets tidssjef legger nemlig inn et skuddsekund i overgangen mellom 2016 og 2017, slik at du rekker en ekstra nyttårsklem.

Årsaken til justeringen er ikke at du skal få tid til en ekstra klem eller et kyss, men for at jordas rotasjon skal rekke å ta igjen det den henger etter UTC (koordinert universaltid).

Jorden roterer nemlig uregelmessig og litt sakte, mens de rundt 400 atomurene som bestemmer UTC går jevnt. Disse urene er plassert på tidslaboratorier rundt om i verden, blant annet hos Justervesenet, og må derfor justeres jevnlig ettersom jorden ikke er like nøyaktig.

På noen avanserte klokker vises skuddsekundet som 23:59:60 (UTC) i ett sekund før den tikker videre inn i 2017. I Norge vil skuddsekundet være 00:59:60 inn i det nye året.

– Juleferien falt jo litt uheldig på kalenderen i år, med mange arbeidsdager i romjula. Derfor tenker jeg at skuddsekundet kommer ekstra godt med, humrer tidssjef og fagansvarlig for tid og frekvens i Justervesenet, Harald Hauglin.

Han oppfordrer alle til å bruke sekundet godt. 


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.