Adm. dir. i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein oppfordrer til sauedugnad og er sjokkert over Oslo-byrådets tiltak for gratis kjøttfri skolemat.

Hedstein mener sauen bør inn igjen på tallerken og at innkjøp og tilbud i restauranter, storkjøkken, institusjoner og dagligvare er nøkkelen til overproduksjonsproblemet på sau.

Det hjelper derimot lite om dagligvarekjedene selger saueburger for harde livet, når overproduksjonsproblemet er systemisk og produksjonen må ned i tråd med synkende etterspørsel.

Som Hedstein selv påpeker – «Jordkloden vår sliter om dagen». FNs klimapanel og FNs naturpanel oppfordrer til et skifte mot mer plantebasert kosthold og en reduksjon i forbruk av kjøtt.

Helsedirektoratet oppfordrer til et hovedsakelig plantebasert kosthold, og ifølge Universitetet i Oxford er det å velge vekk animalske produkter det beste du som enkeltperson kan gjør for miljøet.

Dette har den norske forbrukeren fått med seg.

I kjøttets tilstand 2019 kunne Animalia rapportere at kjøttforbruket totalt har gått ned med 2,3 prosent det siste året. Kjøttforbruket er det laveste på sju år.

I en undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av NOAH svarte rundt halvparten at de ønsket å redusere i kjøttforbruket i fremtiden, og ca. 15 prosent oppgir at de allerede har et lavt kjøttforbruk ved å være fleksitarianere eller følge et vegansk eller vegetarisk spisemønster.

Jordbruket sier de skal produsere det forbrukeren etterspør. Da er det underlig at Hedstein tar til orde for at forbrukeren skal spise noe den åpenbart ikke vil ha.

Man «reddet» ikke høner ved kjøttreklame i 2017, og man vil heller ikke «redde» sau med det. En reell redningsaksjon for dyrene, miljøet og matsikkerheten krever noe ganske annet.

Det er ikke Oslo byrådet, fagmiljøer eller miljø- og dyrevernsorganisasjoner som bør slutte å predikere hva folk skal spise – det er landbruket.

Gjennom Opplysningskontoret for egg og kjøtt ble det i 2018 brukt svimlende 83,2 millioner kroner på «opplysning» og kommunikasjon til forbruker for å øke forbruket av egg og kjøtt.

«Det er bedre å bidra til økt bærekraft enn å vifte med moralske pekefingre» sier Hedstein. Men å spise overprodusert kjøtt bidrar ikke til økt bærekraft. Iallfall ikke om det bidrar til kunstig etterspørsel etter miljøfiendtlig kjøtt som ingen egentlig vil spise, men som de kanskje kjøper på grunn av dårlig samvittighet og/eller machoismen NRK bruker ved hjelp av Game of Thrones-Hivju og den norske hæren.

En «dugnad for sauen» blir å gjøre samfunnet og jordbruket en bjørnetjeneste. Hvor mye høne spiser norske forbrukere i dag etter at FBI «reddet» høna i 2017? Ifølge Nortura går salget særs dårlig.

Det er på høy tid at landbruket tar ansvar for å redusere kjøttproduksjonen i Norge, i tråd med helse- og miljøfaglige råd. Det vil bidra til å redusere norske klimagassutslipp, spare flere milliarder i statskassa, samt forhindre at økt etterspørsel etter kjøtt gjør at flere dyr lider i intensive produksjonssystemer.

Hvis vi ikke gjør denne jobben er det garantert at vi om 2-3 år befinner oss på samme sted igjen – for å «redde» kua eller grisen som fyller opp fryselagrene. Kanskje er vi her allerede?

Ifølge totalmarked for kjøtt og egg ligger det per uke 43 2454 tonn sau/lam og 2767 tonn gris på reguleringslager i Norge. Samtidig mottar husdyrprodusentene 96 prosent av tilskuddene i jordbruket.

Ifølge Ivar Gaasland ved BI i Bergen mottar norske sauebønder 109,72 kr i tilskudd per kilo kjøtt.

For å bidra til økt bærekraft bør jordbruket begynne å handle i tråd med eget mantra – produksjon etter etterspørsel. Folk vil redusere kjøttforbruket - da må produksjonen følge etter.

For å oppnå dette må tilskuddene vris vekk fra kjøtt og over til planter. Norske politikere bør alle gjøre som Oslo byrådet – legge til rette for bærekraftige, vegetariske matvalg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.