Borgen på Steinsholmen ute i Mjøsa er kanskje mer kjent enn selve gården Stein. Den ble bygd på 1200-tallet.

– Håkon Håkonsen, også kjent som gutten som birkebeinerne flyktet med over fjellet, bygde borgen som et forsvarsverk og for å ha full kontroll på båttrafikken på Mjøsa. Allerede på 400-tallet ble det bygd en bygdeborg på knausen ved Stein gård.

Vi kan med sikkerhet si at det er drevet jordbruk på Stein i over 2000 år, sier Skjeseth, kjent artikkelforfatter og lokalhistoriker i Ringsaker.

Gården brant

Det er ikke første gang Stein gård rammes av en storbrann. 1897 herjet brannen med landkremmerens bygninger på Stein. Store verdier gikk tapt. Skjeseth har ingen informasjon om hvorvidt husdyr døde som en følge av storbrannen.

– Stein gård var på 1700 og 1800-tallet tilholdssted for landkremmeren i Ringsaker. Landkremmeren hadde monopol på all varehandel. En av landkremmerne var en av Ringsakers første ordførere. Dette var mektige karer med et utrolig vareutvalg, forteller Skjeseth

Det er Erik Lier Kvarberg som nå er eier av Stein gård.

Erik Skjeseth forteller at Stein gård først ble en storgard etter oppkjøpet av de svære vestvendte jordene mot Mjøsa. Siden har Stein vært en av de aller største gårdene i Kjerkebygda og i midtre Ringsaker.

Stein gård ligger en kilometer fra historiske Ringsaker kirke som ble bygd på 1100-tallet. Kjerkebygda var et kraftsentrum i Ringsaker til langt ut på 1900-tallet.

Korn og kyr

I nyere tid er det kornproduksjon og melkeproduksjon som har dominert på Stein. De svære åkrene rekker helt ned til Mjøsa.

Lokalhistoriker Torbjørn Hovde støtter opp under Skjeseth fortelling.

– Navnet Stein tilsier at garden er historisk og gammel. Kjerkjebygda var et kraftsentrum i Ringsaker fram til 1900-tallet. Stein ligger sentralt i Kjerkjebygda, sier Hovde.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.