Det var i går, onsdag HA skrev om Ringsaker røde kors som ønsker at kommunen setter av én time i uka hvor kun kvinner har adgang i svømmehallen i Moelv.

Her kan du lese hele saken og hva Røde kors svarte på kritikken fra stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp).

Hensikten er at de ønsker å arrangere svømmekurs. Dette er i første rekke rettet inn mot innvandrerkvinner, men også etniske norske kan delta.

Tor André Johnsen reagerte kraftig på dette og mente Røde kors med slike forslag ødela for integreringen ved at man tilpasset seg skikker man ikke ønsker seg i Norge.

Han truet også med å trekke seg som økonmisk bidragsyter for Røde Kors fordi han mente organisasjonen var alt for politisk.

Radio-debatt

I dag torsdag møtte Johnsen Ingvar Midthun som er daglig leder for Hedmark Røde Kors, til debatt på NRK Hedmark og Opplands ettermiddagssending.

Johnsen gjentok da sine argumenter overfor Midthun, mens Røde Kors-lederen på sin side mente det motsatte av Johnsen: At slike aktiviteter bidrar til økt integrering.

- Vi opplever nok at Johnsen er litt urimelig i sin kritikk, sa Midthun i debatten.

- Første steget mot integrering

Til HA utdyper han seg på denne måten:

- Tor Andre Johnsen mener dette er en seperasjon.  Det er helt feil. Dette er en arena hvor innvandrerkvinner får møte norske kvinner som er frivillige i Røde Kors og dette er på ingen måte en unormal måte å etablere kontakt på. Vi i Røde Kors mener dette er første steget på veg til integrering. Det viktigste konkrete med dette tiltaket i Moelv er å lære grunnleggende ferdigheter, lære seg å svømme. Det vil også gjøre dem til bedre veiledere for sine barn. Det langsiktige målet er at de etterhvert blir trygge nok og at det blir naturlig for dem å bade sammen med andre slik vi er vant med i Norge. Vi har akkurat det samme målet som Johnsen, men er helt uenige om hvordan vi når det målet.

Selv om de er uenige, satte Midthun seg ned torsdag morgen og forfattet en mail til Johnsen hvor han blant annet inviterte ham til besøk hos Røde Kors hvor hensikten er å forklare ham og vise ham hvordan organisasjonen jobber med integreringen av nye landsmenn og kvinner.

Etter debatten på radioen sier Johnsen til HA at han vil møte Røde Kors. Han påpeker dog at han ikke har skiftet syn i saken. Ham er fortsatt klar på at han mener grepet til Røde Kors gjør integreringsarbeidet vanskeligere.

- Jeg sier som det over 2.000 år gamle ordtaket fra romertiden: When in Rome, do as the romans do. Du skal med andre ord ta skikken dit du kommer, sier Johnsen.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00