• KJØRER: Jørgen tar gjerne på seg kjøreoppdrag. Han fikk nylig lappen, og farter rundt i en diger kassebil.FOTO: THOMAS TOLFSEN-STRANDBY
  • VASKER: Vask av tøy er en av Jørgens oppgaver. Samtidig er han over snittet interessert i hvitevarer, og bruker all ledig tid til å skru på maskinene. FOTO: THOMAS TOLFSEN-STRANDBY

I lokalene til Polygon på Hamar vest står det haugevis med utstyr, parat til å begrense skaden hvis uhellet er ute hos deg eller meg. Jørgen Helseth Bekkelund (18) fra Romedal har kontroll på det meste. Han viser ivrig rundt og forteller om sine oppgaver. Han vasker tøy, er med på oppdrag ute og er sjåfør. Det er tydelig at 18-åringen er stolt av jobben sin.

– Jeg er 18 år og jobber som bare f ... for å få meg et eget liv, et eget hus. For det er det som er greia, få livet på plass, sier Bekkelund.

For livet har ikke alltid lekt for unggutten. I 2016 tok han grep og

mente nok var nok.

ble mobbet i ti år

Jørgen vokste opp i Romedal og beskriver en tøff skolegang. Han har lese- og skrivevansker, men det var noe annet som virkelig gjorde skolehverdagen trøblete.

– Jeg har slitt på skolen hele livet. Det var mobbing både på barneskolen og på ungdomsskolen, forteller Bekkelund.

Det var først når han begynte på Jønsberg videregående skole, på teknikk og industriell produksjon, at han endelig slapp unna mobbingen. Men Jørgen slet med å komme inn i miljøet, trivdes ikke, og mot slutten av det første skoleåret gikk han til en rådgiver.

– Jeg sa ifra, at enten må jeg finne en annen skole, eller så må jeg ut i lære, forteller Bekkelund.

lever for å jobbe

Og romedølen var heldig. Hos Polygon har han vært utplassert en dag i uka siden siste året på ungdomsskolen. De tok ham gjerne imot fem dager i uka. Nå har han et halvt år igjen før han får et kompetansebevis. For det er jobbe han vil. Å gå på skole igjen, det frister ikke.

– Jeg er fryktelig glad for at jeg har denne jobben. Jeg trives som bare rakkeren, og har aldri hatt et så ålreit liv, sier Bekkelund.

Kollega Øyvind Haugli legger en arm rundt 18-åringen og forteller om en ung mann som er en ressurs for bedriften

– Han har vokst enormt de tre årene han har vært her. Han er pliktoppfyllende, og tar ansvar for de oppgavene han får, sier Haugli.

reparerer hvitevarer

Og når arbeidsdagen hos firmaet i Hamar er over, reiser ikke Bekkelund hjem for å slappe av. Da tar han fatt på sin store lidenskap: reparasjon av hvitevarer. Jørgen har alltid likt å skru. Han elsker å få ting i gang etter et havari. Han mener det er bedre å reparere til en billig penge, enn å kaste og kjøpe nytt til tusenvis av kroner.

Nå som han nylig har fått lappen, bruker han hver kveld og helg til å farte rundt til folk for å fikse vaskemaskiner og tørketromler.

– Det begynte med at jeg lærte å vaske klær. Så jobba jeg meg oppover, kan du si. Jeg tenker at det er en god gjerning, jeg hjelper mange som ikke har så mye penger, sier Bekkelund.

Når læretida er over, håper han på fast jobb. Han blir gjerne der han er, og han vet ikke om det er mulig å leve av å reparere hvitevarer. Men han vet at han ikke angrer på at han sluttet på skolen og fikk jobb.

– Det har gjort at hverdagen er mye bedre. Hvis man sliter, bør man gå til en person man har tillit til, og be om hjelp. Jeg gjorde det tvert. Jobbe er noe jeg kan, og noe jeg liker, avslutter Bekkelund.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.