I en pressemelding skriver arbeidsgruppa for en regional fjellgrense følgende:

- Flere foreninger og organisasjoner har over lengre tid etterlyst et helhetlig plangrep for fjellområdet Hafjell, Nordseter - Sjusjøen og spilt inn nødvendigheten av å se på  dette området under ett. Kommunene Lillehammer, Ringsaker og Øyer har alle et forvalteransvar for arealutviklingen i dette fjellområdet. Forvaltningen bør derfor være basert på samarbeid og samhandling, skriver arbeidsgruppas medlemmer. 

UTBYGGINGSPRESS

Dette sammenfaller med gjeldende sentrale føringer (Meld. St. 18 (2015-2016) og påfølgende handlingsplan fra 2018, hvor kommuner og fylkeskommuner med stort utbyggingspress oppfordres til å definere langsiktige utbyggingsgrenser for eksempel mot snaufjellet, og til å utarbeide regionale planer. Disse skal bidra til å ivareta større, sammenhengende naturområder av hensyn til friluftslivet, samt ivareta landskapskvaliteter og naturmangfold.

Alle som bruker dette fjellområdet, sommer som vinter, ser at utbyggingen har tatt seg kraftig opp i de senere årene. Området er utsatt for et stort utbyggingspress som vil berøre viktige natur- og friluftsverdier.

SIKRE REKREASJONSOMRÅDENE

- Vi ønsker å være en tydelig stemme inn mot kommuner og fylkeskommuner. Vårt ønske er at dette unike og lett tilgjengelige fjellområdet skal forvaltes med hovedvekt på å sikre det som natur- og rekreasjonsområde for allmennheten. I dette tilfellet vil det ikke bare være til gavn for lokalbefolkningen i regionen men også store brukergrupper i hele Østlandsområdet, heter det fra arbeidsgruppa for en regional fjellgrense.

Videre heter det at en fjellgrense må i størst mulig grad følge naturlige avgrensninger i landskap og terreng. Det må i tillegg være en overgangssone som kan være bindeledd for å få til samspill mellom området innenfor fjellgrensa og tilgrensende landskap utenfor.

OPPRETTET ARBEIDSGRUPPE

Arbeidet for en fjellgrense i dette området startet med en årsmøteresolusjon i Sjusjøen Vel i 2017, og har blitt videreført sammen med Forum for natur og friluftsliv i Oppland (FNF Oppland). Det har vært avholdt to åpne møter om saken i løpet av 2018, og en arbeidsgruppe er opprettet. Det er nå formalisert gjennom etablering av et nettverk som har fått navnet: «Nettverket for regional fjellgrense i Lillehammer, Ringsaker og Øyer». Nettverket vil søke bred støtte og forankring hos ulike foreninger og lag i de tre kommunene. Det vil informeres om det videre arbeidet gjennom mail og åpne møter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.