• Daniel Norseth Andraa.
    FOTO: Stian F. Steinsvik

For bare noen måneder siden bestemte han seg: Daniel Norseth Andraa (18) som går i 2. klasse på medier og kommunikasjon på Katta har alltid vært samfunnsengasjert, men som så mange andre hadde han nøyd seg med det. 

– Jeg var vel en av de mange som satt og skreik mot TV-en, uten å gjøre noe aktivt selv, sier han.

Det var en sånn dag han bestemte seg for å bli politisk aktiv.

– Jeg måtte gå noen runder for å finne ut hvilket parti jeg ville gå inn i. Jeg visste jo at det var på Høyre-siden og jeg endte opp med at Frp var det partiet jeg identifiserte meg mest med.

Opptatt av enkeltmenneske

Det er ikke de «typiske» Frp-sakene som innvandring og billig bensin som først fremst gjorde hans valg logisk. 

– Det var ideologien som ligger i liberalismen. Min mening er at enkeltmennesket skal ha mest mulig å si for sitt eget liv. Folks frihet til å ta egne beslutninger er overordnet. Da var Frp nærmest.

Innmeldingen skjedde som sagt for noen måneder siden og sist helg var han på sitt første politiske årsmøte da han deltok på Hedmark Frps samling på Rena. Der tok han motet til seg og gikk på talerstolen og snakket varmt om en mer liberal narkotikapolitikk.

– Det er en av tingene som jeg ikke er enig med dagens Frp om, og som Fpu kjemper for. Som jeg sa på talerstolen er det ingen som blir kurert fra sykdommen som narkotikamisbruk er ved hjelp av straff. 

– Er du for legalisering av hasj og marihuana?

– Jeg er det. For det første har det dokumentarisk effekt med tanke på kriminalitet. I Nederland hvor det er full legalisering har man funnet ut at et har gått drastisk ned fordi ingen kriminelle lenger kan drive med hasjimport. Samtidig ligger det en prinsipiell side her. Jeg er for frihet og for at folk skal ta mest mulig ansvar for sitt eget liv. 

– Men er ikke hasj farlig?

– Det er et rusmiddel. Jeg sier ikke at det ikke er farlig. Man blir jo sløv av det, men det blir man vel av å ta tre-fire pils og?

– Har du brukt hasj selv?

– Nei, aldri og jeg har heller ingen planer om det. For meg handler det om et prinsipp. Ikke om jeg skal ha muligheten eller ikke.

Ble delegat

Han fikk en høflig applaus for sitt innlegg på årsmøtet, men legalisering av narkotika er det ikke langt ifra flertall for blant de etablerte i politipartiet Frp. 

Innlegget ga uansett mersmak. Da det senere på årsmøtet skulle velges delegater til det kommende landsmøte i Frp, meldte han seg som interessant. På nytt måtte han opp på talerstolen for å argumentere hvorfor årsmøtet skulle velge ham.

Over 20 kjempet om de sju delegatene og Daniel ble en av dem som ble valgt inn.

– Jeg hadde jo aldri trodd at det skulle skje da jeg meldte meg inn i Frp og Fpu for noen måneder siden.

– Er politikk noe du har lyst til å satse på?

– Det får jeg se. Jeg er bare 18 år. Det får vi ta når det kommer, men jeg synes det er gøy og interessant hittil.

Daniel bor på Rena til daglig og pendler til Hamar katedralskole. Han er således en ivrig bruker av kollektivtrafikk og han slår deg ikke som en «typisk» Frp-politiker.

– Det er laget en prototyp på en Frp-er, men jeg har selv aldri møtt en person som er som denne prototypen.

– Hvordan er denne prototypen?

– Det er snakket om innvandring. Om at Frp er et rasist-parti og et harry-parti. At man bare er opptatt av billig sprit og bensin.

– Har ikke Frp selv et ansvar for at de har fått dette stempelet da?

– Nei. Det mener jeg bestemt ikke. Det er noe som henger igjen fra svertekampanjer.

- Flaut med Frp

Daniel vedgår imidlertid at mange har dette inntrykket, og han tror også dette er grunnen til at så få ungdommer i røde Hedmark og røde Katta «står fram» som Frp-politikere.

– Jeg tror jeg er den eneste aktive Frp-eren på Katta. Jeg er en lone wolf, men da blir min oppgave å vise at Frp ikke er slik som mange tror. At det er rom for forskjellige folk og at vi har veldig mange meninger som ikke kommer godt nok fram.

– Hvorfor tror du at du er den eneste aktive Frp-eren på Katta?

– På en skole som har over 1.000 elever er det jo garantert flere. Jeg tror det handler om at mange synes det er flaut å flagge at de er Frpere på grunn av de fordommene som er rundt partiet. Dette er veldig synd.

– Hvordan opplever du dagens ungdommer, er de engasjerte?

– Ja, det opplever jeg i høyeste grad. Det er kanskje få som er med i ungdomspolitikken, men de aller fleste i klassen min som jeg kjenner best er samfunnsinteressert og engasjert i mange ting som skjer.

Heller rødt enn ingenting

– Hvordan opplever du blant vennene og skolekameratene dine at du har valgt Frp?

– Hedmark er jo et rødt fylke og mange av vennene mine er uenige med meg. Jeg skulle jo selvsagt ønske at flere av dem var enig med Frps politikk, men enda viktigere er det at ungdommer er engasjert og bryr seg. En av mine beste venner er medlem av Rødt, sier han og ler.

– Så du foretrekker heller en ungdom som stemmer rødt enn en ungdom som ikke bryr seg?

– Ja. Absolutt. En skal ikke se på en person ut ifra hvilket parti han eller hun stemmer. Audun Lysbakken (leder i SV, red.anm.) er sikkert en kjempefin fyr selv om jeg ikke liker meningene hans. Man skal ikke sette folk i bås ut ifra hvilket parti vedkommende stemmer på.

– Synes du det er for mye drittkasting i politikken?

– Ja, men kanskje ikke helt på toppen på partilederdebatter. Det meste finner du i sosiale medier og det er jo ikke bra i det hele tatt. Folk bare kaster seg over tastaturet og skriver uten å tenke seg om.

Skolepolitikk

– Hva er dine politiske forbilder?

– Det er vanskelig å svare på, men Per Sandberg har jeg selv opplevd og han synes jeg er flink. Det samme med Ketil Solvik-Olsen.

– Hvor står du selv politisk?

– Jeg er liberalist-konservativ. Jeg er nok mer enn Fpu-er enn en Frp-er, men er nok samtidig mer konservativ enn den vanlige Fpu-er. Jeg er ikke helt i ytterkanten av liberalismen som dem i Fpu som for eksempel vil åpne grensene helt og ha fri flyt av alt.

– Hvis du kan trekke fram noen politiske saker du brenner for lokalt, hva sier du da?

– Skolepolitikk er veldig viktig for meg. I Hedmark er det i realiteten ikke fritt skolevalg, men valget er delt inn i regioner. Jeg mener at man i prinsippet skulle hatt mulighet til å velge hvilken skole man vil i hele landet. Da først har du reelt fritt skolevalg. En annen ting som opptar meg er kollektivtrafikk og spesielt tilbudet som er ute i distriktene. Jeg som bor litt utenfor Rena opplever selv dette på kroppen. Den eneste kollektivtransporten jeg kan ta er skolebussen. Tilbudet bør bli bedre slik at ungdommer kan komme seg ut uten å måtte være avhengig av at foreldrene kan kjøre.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.