Lørdag 6. januar fortalte Jane Meyer til Hamar Arbeiderblad at hun ved fem anledninger, har blitt seksuelt trakassert av fem forskjellige tillitsvalgte i sitt eget parti

Nå reagerer hamarsingen på at Hedmark Høyre-leder Lise Svenkerud opprettholder at hun har full tillit til stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise.

– Når jeg leser det, så blir jeg veldig overrasket. Når den som har trakassert har støtten, og ikke de som faktisk er ofrene i saken, da blir det enda vanskeligere for eventuelle nye varslere å stå frem, sier Meyer til HA fredag ettermiddag.

– VISSTE INGENTING

Da er det snart to timer siden Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset har holdt pressekonferanse på Høyres Hus i Oslo. Der fortalte Aarset pressen at det i tiden siden Riise gikk av som leder for Unge Høyre onsdag kveld, har kommet flere nye varsler knyttet til stortingsrepresentanten.

– Det er for tidlig å si noe om innholdet i sakene, mest av alt av hensynet til varslerne. Det er de vi tenker mest på nå. Vi følger opp hver enkeltperson som har tatt kontakt, sa Aarset til pressekorpset.

Jane Meyer sier det slik:

– Det er åpenbart at rutinene sentralt i Høyre har sviktet. Men en ting er om de har sviktet. Noe annet er om de har vært der i det hele tatt, sier Høyre-politikeren til HA.

– Har du hatt noen informasjon om dette?

– Jeg visste ingenting om at det har blitt varslet, svarer Meyer.

BER VARSLERE OM Å KOMME TIL HENNE

Nå oppfordrer Høyre-politikeren andre som har opplevd uønsket oppmerksomhet eller trakassering, om å komme til henne, siden hun føler at ledelsen i Hedmark Høyre så langt ikke håndterer saken spesielt godt.

– Jeg vil si til de som sitter der ute, om de ønsker, så kan jeg ta i mot varsler. Da skal jeg hjelpe de til å få den hjelpen de trenger. Det er det første ledelsen i et parti burde gjøre, sier Meyer.

– Hva tror du om Kristian Tonning Riises framtid nå?

– Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke omfanget og detaljene, eller hvor alvorlige sakene mot ham er. Han har trukket seg fra vervet som leder i Unge Høyre, og han vil ha plassen på Stortinget, uavhengig om han er medlem av Høyre eller ikke, svarer Meyer.

– UKULTUR I SAMFUNNET GENERELT

Høyre lanserte fredag fem strakstiltak, som skal sørge for at varsler i framtiden skal håndteres bedre. Det innføres også alkoholforbud på alle Unge Høyre-arrangementer på ubestemt tid. Meyer mener det er bra, men presiserer:

– De aller fleste mennesker klarer å la være å trakassere folk, selv om de er beruset. Det er åpenbart enkeltindivider som ikke klarer å håndtere det, sier hun.

– Har det vært en ukultur i Høyre?

– Jeg tror ikke det handler om en ukultur i Høyre. Men blant enkelte ledere med stor makt, så har det vært mulig å oppføre seg på denne måten, uten at det har gitt konsekvenser. Det har vært en ukultur i samfunnet generelt, i ulike bransjer, svarer Meyer, og legger til:

– Så jeg er veldig glad for at metoo-kampansjen sterkt har påvirket organisasjonskulturer, slik at man får nye rutiner for hvordan man håndterer varsler og uønsket oppførsel, sier hun til HA.

– UTIDIG

Rett før klokken 18.30 fredag kveld, får HA snakket med Hedmark Høyre-leder Lise Svenkerud.

Hun sier dette om utspillet til Jane Meyer:

– Jane Meyer har ikke vært i kontakt med ledelsen i Hedmark Høyre. Jeg synes det er utidig noen går ut og kommenterer på den måten. Det gagner ingen. Hun vet ikke hvordan vi håndterer prosessen. Hun kunne selv tatt kontakt med oss, hvis det var noe hun lurte på, i stedet for å gå via pressen, sier Svenkerud til HA.

Jane Meyer svarer slik:

– Svenkerud har vært ute i to aviser med full støtte til Riise. Jeg tenker på varslerne oppi det hele, de må få vite at det er støtte til dem her også.

BLIR IVARETATT

HA har torsdag og fredag gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Kristian Tonning Riise, både på telefon og via sms. Stortingsrepresentanten har ikke besvart HAs henvendelser, men HA får følgende svar fra Høyres pressesjef Peder Weidemann Egseth, når vi spør om Kristian Tonning Riise blir ivaretatt:

– Han har gode venner og folk rundt seg nå, skriver Egseth i en sms til HA.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.