«Ingen vil at unge skal drive med narkotika. Men når man først gjør det, er det minste vi kan gjøre å sørge for at narkotikaen man tar er trygg og at myndighetene gjør det de kan for å forebygge overdoser», sier Nicolai Øyen Langfeldt, uttaler Unge Høyres bystyrekandidat i Oslo.

Unge Høyres forslag om en kommunal/offentlig kontroll av narkotika på russetreff og festivaler er et dårlig forslag. Det mener heldigvis også moderpartiet Høyre.

Overdosedødsfall

Unge Høyre kan ikke mene at politiet skal slå ned på oppbevaring og misbruk inne på en festivalområde samtidig som offentlig ansatte kontrollerer dopets renhet inne på samme område.

Samtidig kan jeg forstå at Unge Høyre vil ta i bruk alle virkemidler for å få ned antall overdosedødsfall. 35 mennesker døde av overdoser i 2018.

Unge Høyre og andre politiske ungdomsorganisasjoner har helt rett i at flere virkemidler må tas i bruk for å redusere antall overdosedødsfall og andre skadevirkninger av narkotikamisbruk.

Det er dessverre en kjensgjerning at unge også kjøper narkotika på nettet. Unge Høyre har et poeng når de argumenterer med at det er et stort helseproblem at ungdom tar rusmidler uten å vite hva de egentlig ruser seg på.

Hvem har ansvaret

Og hvem skal ha ansvaret for eventuelle skadevirkninger dersom ungdom likevel får store helseproblemer etter å ha inntatt dop som offentlig kontrollører har «godkjent»?

Selv om en kommunal kontrollør går god for dopet, kan den unge dopmisbrukeren likevel dø av en overdose.

Unge Høyre vrir seg unna dette spørsmålet – sist i en debatt i politisk kvarter i NRK. Skal ordfører Einar Busterud måtte stå til ansvar dersom en ungdom dør av overdose i forbindelse med The Gathering i Vikingskipet?

sosialt akseptert

Det politiske signalet fra Unge Høyre forsterker det mange unge forteller om; at det er sosialt akseptert å ruse seg på hasj og marihuana. Ungdom eksperimenterer med partydop og amfetamin – uten å bry seg nevneverdig om risikoen.

Dette bekrefter de to 19-åringene som HA intervjet om den økende rusbruken blant unge i Brumunddal.

Paradoksalt har nettopp Ringsaker flere rusinstitusjoner med mennesker som kickstartet sitt personlige helvete med nettopp cannabis.

Vi trenger ikke legalisering, men en forsterket tverretatlig kamp mot rusens destruktivitet.

Unge Høyres forslag om offentlig renhetssjekk av narkotika minner veldig om en legalisering av unges rusmisbruk.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.