Med utsikt over fire hedmarkskommuner, la fylkesmann Sigbjørn Johnsen i tårnet på rådhuset i Elverum mandag fram sin vurdering av kommunestrukturen i Hedmark.

Fylkesmannen har lagt vekt på lokaldemokratiet og kommunenes egne vedtak, og Johnsen vil dermed inntil videre beholde status quo. Samtidig både tror og håper han diskusjonen vil fortsette.

– Jeg har tro på at debatt og fornuft blir med oss videre, sa Johnsen.

kraftkommune

For selv om fylkesmannen i sin høringsuttalelse til kommunal- og moderniseringsdepartementet ikke går inn for å slå sammen noen av Hedmarks 22 kommuner, kom han med klare indikasjoner på at det i samtlige regioner vil være fornuftig å stikke hodene sammen.

– En felles kommune i Hamarregionen ville blitt en kraftfull kommune i nasjonal sammenheng, men jeg konstaterer at det nå ikke er aktuelt, sa Johnsen.

Han la vekt på at Hamarregionen med ny jernbane og motorveig står foran store muligheter og vekst, og håper uansett at kommunene vil samarbeide nærmere.

– Regionen må ha større kraft i samarbeidet om samfunnsutviklinga. Det å lykkes i Mjøsregionen er viktig. Vi trenger å skape miljøer i Innlandet som kan konkurrere med andre sterke regioner, sa fylkesmannen.

Prosessveileder Marit Gilleberg mente også det er behov for å se lengre fram i tid, og understreket at Hedmark og Oppland på sikt kan bli slått sammen.

– Det er mange som har snakket om mulighetene for en storkommune rundt Mjøsa, sa hun.

ser gjerne forandringer

I resten av fylket hadde også fylkesmannen tanker om hva som kan være formålstjenlig.

I Glåmdalen ser fylkesmannen gjerne større og sterkere kommuner. I Sør-Østerdal mente han Stor-Elvdal må gjøre grep for å møte framtida, enten ved interkommunalt samarbeid eller gjennom sammenslåing.

I tillegg anbefalte fylkesmannen at Engerdal søker sammen med Trysil, og at Elverum og Åmot på sikt kan bli til en.

I Nord-Østerdal mente han det er en forutsetning at Tynset som regionssenter påtar seg en lederrolle, og søker sammen med Tolga og Alvdal. Os bør på sikt inngå i nye Røros kommune og vil dermed forsvinne ut av fylket.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.