Vedum var nok en gang opptatt av sentralisering da han stilte spørsmål til statsministeren.

– Når vi ser tilbake på perioden Høyre og Frp styrte Norge, kan en lett få inntrykk av at det hver statsråd gjorde da de sto opp om morgenen var å tenke «hva kan jeg sentralisere i dag?» begynte Vedum.

Legg ned, legg ned

Han listet opp en rekke områder hvor regjeringen sentraliserer.

– Justisministeren våknet, strakte seg og tenkte «er det ikke litt for mange lensmannskontorer i Norge? Jeg tror jeg får legge ned lensmannskontorene i distriktene.»

– Helseministeren sto opp, pussa tennene og tenkte «det er for mange lokalsykehus. Jeg får legge ned sykehusene i distriktene.»

Videre skisserte Vedum hvordan landbruksminister, arbeids- og sosialminister, utdanningsminister og finansminister sto opp om morgenen og planla å sentralisere forvaltning og tjenester. Deretter lød avslutningen:

– Kommunalministeren våknet, gned seg i øya og tenkte «dette landet har altfor mange kommuner. Jeg vil ikke sette noe tall på det, men færre skal det bli!», sa Vedum, og lurte på om regjeringen vil være ærlig om at den vil bruke tvang i kommunesammenslåing i neste periode

Latterliggjøring

Solberg la ikke skjul på at hun ikke fant Sp-lederens spørsmål det minste morsomt.

– Jeg synes ikke man skal latterliggjøre andres motiver i politikken. Det er mulig man synes det er morsomt, men jeg synes man skal ha en viss seriøsitet når man snakker om utfordringene hvis det ikke er god nok kvalitet på tjenestene, sa en tydelig irritert statsminister.

– Det våre statsråder tenker når de står opp, er hvordan kan jeg gjøre det bedre for innbyggerne i dette landet, lød det med ettertrykk fra Solberg.

Vedum svarte at regjeringen skyver svake grupper som funksjonshemmede foran seg, og at svaret på ethvert spørsmål er mer stordrift i det offentlige.

Han fikk støtte fra sin parlamentariske leder Marit Arnstad, som mente det må være lov å påpeke politiske utfordringer med humor og glimt i øyet.

– Fremmedord 

Til tross for den uvant skarpe tonen, var Solberg og Vedum vel forlikt etter at spørretimen var over. Vedum mener han ikke er utilbørlig fleipete, og at saken har en alvorlig side ved seg.

– Vi sier ting som det er. Det som er minst respektfullt og som skaper distanse, er å bruke fremmedord og pakke inn ting slik at folk ikke skal oppdage at de får dårligere tjenester. Når de kaller politireform for nærpolitireform, så må de tåle å høre det, sier Vedum.

(©NTB)

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.